Yeni araştırma: Her gece bir saat daha fazla uyuyarak kilo vermek mümkün

Araştırmacılar kilo vermeye çalışanların bunu daha fazla uyuyarak "büyük ölçüde" başarabileceğini söylüyor

Araştırmacılara göre sadece uyuyarak kilo vermek mümkün (Unsplash)

Yeni bir çalışmaya göre, her gece bir saat kadar fazla uyumak insanların günlük kalori alımından 270 kalori eksiltmesini sağlayabilir.

Chicago Üniversitesi'nden araştırmacılar, uykunun obeziteyle etkileşimini incelemek için 80 yetişkin üzerinde klinik deney yaptı. Deney sonucunda daha çok uyumanın üç yıllık süre içinde yaklaşık 11 kilogram kaybedilmesine yol açabileceği tespit edildi.

Jama Internal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, gece 6,5 saatten daha az uyumayı alışkanlık haline getiren fazla kilolu genç yetişkinlerin uyku alışkanlıklarını iyileştirmek için danışmanlık hizmeti aldıktan sonra her gece 1,2 saat fazla uyuyabildiğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma sonuçları, ekstra uykunun insanların günlük toplam kalori alımını günde ortalama 270 kalori azalttığını gösterdi.

Bazı kişiler sadece daha fazla uyuyarak 500 kalori kadar daha az tüketiyordu.

Chicago Üniversitesi'nin uyku merkezinden Dr. Esra Tasali çalışmanın asıl amacının kilo kaybını araştırmak olmadığını söyledi.

Tasali, "Fakat sadece iki hafta geçtiğinde bile kalori alımında azalma olduğunu ve negatif enerji dengesinin (kalori alımının yakılan kaloriden daha az olması durumu) ortaya çıktığını gösteren nicel kanıtlar elde ettik" dedi.

"Sağlıklı uyku alışkanlıklarının daha uzun süre korunması halinde bu, zaman içinde klinik anlamda önemli kilo kaybına yol açacaktır.

Birçok kişi kilo vermek için kalori alımını azaltmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Sadece daha fazla uyuyarak bunu büyük ölçüde başarabilirsiniz.

Araştırmacılara göre çalışma katılımcıların beslenme düzenlerini kısıtlamaya çalışmadı.

Bunun yerine katılımcılar kendi yataklarında uyudu ve uykularını giyilebilir cihazlarla takip etti. Çalışmaya katılanlar beslenme düzeni veya egzersiz konusunda herhangi bir talimat olmaksızın normal yaşam tarzlarını sürdürdü.

Dr. Tasali bu alandaki diğer çalışmaların çoğunun "kısa ömürlü" olduğunu ve sadece "birkaç gün" sürdüğünü söyledi.

Araştırmacı, katılımcıların yiyecek alımının genellikle "önerilen bir beslenme düzeninden" ne kadarını tükettiklerine göre ölçüldüğünü ekledi.

Dr. Tasali, "Çalışmamızda sadece uykuyu manipüle ettik ve katılımcıların beslenmelerini kendi başlarına takip etmelerini sağlayacak yiyecek kayıtları ya da başka bir şey olmaksızın ne isterlerse yemelerine izin verdik" dedi.

Araştırmacılar katılımcıların ne kadar kalori tükettiğini izlemek için insanların enerji depolarındaki değişiklikleri inceleyen klinik olarak kanıtlanmış, idrar bazlı bir testten yararlandı.

Bu test yönteminde insanlar hem hidrojen hem de oksijen atomlarının daha az yaygın fakat daha doğal şekilde oluşan, izlenmesi kolay, kararlı izotoplarla değiştirilen su içiyor.

Danışmanlık yoluyla iyileştirilen yatma vakti alışkanlıkları kapsamında uyumadan önce cep telefonu gibi cihazların kullanımını sınırlamak da yer alıyor.

Dr. Tasali bunu yapmanın insanların daha fazla uyumasını sağladığını söyledi.

Uzman, "Sadece tek bir uyku danışmanlığı seansından sonra bile katılımcıların yatma vakti alışkanlıklarını uyku süresinde artışa yol açacak kadar değiştirebildiklerini gördük" diye ekledi.

Her bireye iyi uyku hijyeni konusunda koçluk yaptık ve kişisel uyku ortamlarını tartışarak uyku sürelerini iyileştirmek için yapabilecekleri değişiklikler konusunda kişiye özel önerilerde bulunduk.

PA'den de yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU