Spotify'ı protesto eden grup 30 saniyelik şarkılardan oluşan bin parçalık albüm çıkarıyor

Parçalardan biri sanatçıların dinlenme başına aldığı miktara ithafen "0,002" adını taşıyor

(Reuters)

Britanyalı rock grubu The Pocket Gods, Spotify'ın ödeme oranlarını protesto etme amacıyla 30 saniyelik şarkılardan oluşan bin parçalık bir albüm çıkarıyor.

Bir şarkı için ancak 30 saniye dinlendiğinde telif ücreti ödeyen dijital yayın platformu, ödeme yapma yöntemleri nedeniyle geçmişte çok sayıda sanatçının eleştirisine maruz kaldı.

Şarkıların Spotify'a ayak uydurmak için daha kısa hale gelmesiyle birlikte bu sistem, sektörün uzmanlarını üç dakikalık standart pop şarkılarının ortadan kalkıyor olabileceğini öne sürmeye itti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiyse St. Albanslı The Pocket Gods, 1000x30 - Nobody Makes Money Anymore (1000x30 - Artık Kimse Para Kazanmıyor) adlı bir albüm çıkarma planını duyurdu. Albüm 30 saniyelik süreyi tutturan bin şarkıdan oluşacak.

Grup, müzik profesörü Mike Errico'nun 2015'te The Independent için kaleme aldığı "Dijital yayın müziğe dair bildiğimiz her şeyi nasıl değiştiriyor?" başlıklı yazısından ilham aldığını söyledi.

Grubun lideri Mark Christopher Lee, The i'a şöyle konuştu:

Yazıyı gördüm ve beni 'Sadece 30 saniyeye yetecek kadar az para alıyorken neden daha uzun şarkılar yazalım ki?' diye düşündürdü.

Albüm için her biri 30 saniyeden biraz uzun bin şarkı yazdık ve kaydettik. En uzun parça 36 saniye sürüyor. Albüm adil telif ücretleri kampanyası hakkında farkındalık yaratmak için tasarlandı.

Parçalardan biri sanatçıların dinlenme başına aldığı miktara ithafen "0,002" adını taşıyor.

Lee "Eskiden bir çalma başına (0,007 sterlin [yaklaşık 0,13 TL]) alırdık, yine çok az ama Spotify'ın Joe Rogan Experience podcast'ini 100 milyon dolara satın almasından bu yana bu ücret daha da azalmış görünüyor" dedi.

The Independent yorum almak için Spotify'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Spotify kısa süre önce Rogan'ın platformda koronavirüs aşısına ilişkin yanlış bilgiler paylaşmasına izin verdiği için sanatçılardan tepki görmüştü. Neil Young ve Joni Mitchell, Spotify'ı protesto ederek eski kayıtlarını platformdan kaldırmıştı.

Fakat Lee, grubun protestosunun ayrı bir konu olduğunu söyleyerek şunları ekledi:

Spotify harika bir müzik kaynağı ve bizim gibi indie grupların plak şirketleri olmadan müziğimizi yüklemesine olanak tanıyor.

Büyük bir Neil Young hayranı olsam da ifade özgürlüğüne de inanıyorum, bu yüzden boykotu desteklemiyorum. Biz sadece telif hakları konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU