Muhafazakar platformdan Joe Rogan'a 100 milyon dolarlık teklif: "Spotify'ı bırak, Rumble'a gel"

Rumble, eleştirilerin hedefindeki The Joe Rogan Experience podcast programına ev sahipliği yapmak istiyor

The Joe Rogan Experience'a yönelik tartışmaların ocakta patlak vermesinden bu yana Spotify'ın hisseleri yüzde 10 düştü (AFP)

ABD'de radikal sağcıların kullanmasıyla bilinen video yayın platformu Rumble, Kovid-19 aşılarına dair asılsız bilgiler paylaşması ve ırkçı ifadeler kullanması nedeniyle eleştirilen Joe Rogan'a 100 milyon dolarlık teklifte bulundu. Toronto merkezli platform, Spotify'ın en çok dinlenen podcast yayını The Joe Rogan Experience'ı transfer etmek istiyor. 

Rumble'ın CEO'su Chris Pavlovski, Amerikalı komedyene gönderdiği e-postayı Twitterda paylaştı. Pavlovski e-postasında şu ifadelere yer verdi:

Gerçek bir sohbet arzusuyla sizin, konuklarınızın ve hayran kitlenizin yanındayız. Eski ve yeni tüm bölümlerinizi sansürsüz biçimde Rumble'a taşımanız için 4 yıllığına 100 milyon dolarlık bir anlaşmaya ne dersiniz? Bu, dünyayı kurtarmak için bizim şansımız. Ve evet tamamen meşru.

2013'te kurulan platform, Cumhuriyetçi siyasetçi Devin Nunes'ın içeriklerini YouTube'un sansürlemesinin ardından Rumble'a geçtiğini duyurmasıyla 2020'de popülerlik kazanmıştı. Nunes'ı, Simone Gold ve Dan Bongino gibi sağcı başka isimler takip etmişti. 

 

 

Rogan bu teklife henüz yanıt vermedi. 

Pavloski'nin paylaşımı, Spotify CEO'su Daniel Ek'in şirket çalışanlarına gönderdiği bilgilendirme notunun sızmasından hemen sonra geldi. Ek, söz konusu notta Rogan'ın kullandığı ırkçı dili onaylamadığını ancak onu susturmanın çözüm olacağına inanmadığını söylemişti. 

Eylül 2020'de Spotify'la birkaç yıllığına anlaşma imzalayan Rogan'ın yakın zamanda yayınları için platform değiştirip değiştirmeyeceği henüz bilinmiyor. 

"Spotify ruhunuzu emmeden önce oradan kurtulun"

The Joe Rogan Experience'ta Kovid-19'a yönelik asılsız bilgilerin dile getirilmesinin ardından yüzlerce bilim insanı Spotify'ı hareket etmeye çağırmıştı. Bilim ve tıp camiasından 270'den fazla kişi Rogan'ın eylemlerini "yalnızca sakıncalı ve saldırgan değil, tıbbi ve kültürel açıdan tehlikeli de" diye nitelendiren açık bir mektup kaleme almıştı. Bu mektubun yayımlanmasının ardından Neil Young, Joni Mitchell, Graham Nash gibi ünlü müzisyenler şarkılarının Spotify'dan kaldırılmasını istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkıcı ve söz yazarı India Arie de Rogan'ın siyahilere yönelik ırkçı ifadelerinden ötürü Spotify'dan çıkacağını söylemişti. Arie, Rogan'ın kullandığı ırkçı ifadelerin derlendiği videoyu Instagram hesabında paylaşmış ve bu video eleştirilerin alevlenmesine neden olmuştu. 

Bununla birlikte 7 Şubat'ta yaptığı yeni açıklamayla Neil Young, Spotify çalışanlarını ve meslektaşlarını platformdan çekilmeye davet etti. İnternet sitesinde paylaştığı açıklamada, "İletişim çağımızda asılsız bilgiler problem yaratıyor. Asılsız bilgi yayanlardan kurtulun" diyen Young şu ifadeleri ekledi:

Dünyadaki müzisyenlere ve sanatçılara sözüm şudur: Sanatınıza ev sahipliği yapması için Spotify'dan daha iyi bir yer bulmalısınız. Spotify'daki çalışanlara da şunu söylüyorum: En büyük probleminiz Joe Rogan değil Daniel Ek. İpleri Ek kontrol ediyor. Ruhunuzu emmeden önce oradan çıkın.

The Joe Rogan Experience, Spotify'ın verilerine göre 93 ülkede en çok dinlenen podcast programı ve Rogan'ın dinleyicileri Eylül 2020'den Aralık 2021'e kadar yüzde 75 arttı. 

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal, We Got This Covered, NME

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU