Hindistan'da siyasetçiler havalimanına verilen "GAY" koduna karşı kampanya başlattı

Parlamento raporuna göre kod "utanç verici ve uygunsuz"

Gaya Havalimanı (Wikimedia/Rashid Jorvee)

Hindistan'da bir havalimanına verilen "GAY" kod adı, yeni bir parlamento paneli raporunda "aşağılayıcı, utanç verici ve uygunsuz" diye damgalandı.

Hindistan Kamu İşletmeleri Komitesi, yönetimin kuzeydoğudaki Bihar eyaletinde bulunan Gaya havalimanının kodunu değiştirmek için her türlü çabayı göstermesini tavsiye ederek "YAG" kodunun daha "uygun" olacağını öne sürdü.

Panel havalimanı kodunun değiştirilmesi gerektiğinin birincil nedeni olarak Gaya'nın "kutsal" şehir statüsünü gösterdi.

The Hindu'nun bildirdiğine göre panel "Komite, Gaya kutsal bir şehir olduğundan yerel halkın şehirlerinin uluslararası toplumda 'GAY' kod adıyla tanınmasını aşağılayıcı veya utanç verici bulmasından endişe duyuyor" açıklamasını yaptı.

Komite de bu kod adı uygunsuz ve yakışıksız buluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Panel yönetimden ve ulusal havayolu şirketi Air India'dan kod adının "belirli bir zaman içinde" değiştirilmesi için inceleme yapmasını talep etti.

Bununla birlikte, kodda yapılacak tüm değişiklikler havayolları için iki karakterli kodlar ve dünya çapındaki havalimanları için üç karakterli kodlar atayan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) takdirinde.

Kolay tanımlama sağlamak için her bir kod benzersiz olmalı.

Kodlar havalimanının adı, şehrin adı veya başka bir ayırt edici özelliğe göre atanabilir.

Daha önce Condé Nast Traveler'a konuşan bir IATA sözcüsü "IATA kodları seyahat endüstrisinin ayrılmaz bir parçasıdır ve bir havayolunun, bu havayolunun varış noktalarının ve trafik belgelerinin tanımlanması için gereklidir. Kodlar aynı zamanda yolcu ve kargo trafiği amaçları için bu kodlama sistemleri etrafında oluşturulmuş yüzlerce elektronik uygulamanın sorunsuz çalışması için de esastır" demişti.

Birliğe danışan Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, kodların değiştirilemez olduğunu söyledi:

IATA konum kodlarının kalıcı kabul edildiğini ve öncelikle hava güvenliğini ilgilendiren güçlü gerekçeler olmaksızın değiştirilemeyeceğini belirtti.

Dolayısıyla bu durumda kodun değiştirilmesi pek olası değil. Fakat bu, paneli meselenin daha fazla üzerine gitmesi için yönetime çağrıda bulunmaktan alıkoymadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU