Trump: ABD’li şirketler Huawei’ye ürün satabilecek

ABD’nin şimdilik Çin’e ek gümrük vergisi uygulamayacağını belirten Trump, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin “yeniden rayına oturduğunu” söyledi

Trump ve Cinping Japonya'daki G20 zirvesinde bir araya geldi / Fotoğraf: Reuters 

Adam Forest - The Independent

G20 zirvesi için Japonya’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping iki ülke arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşı için “ateşkes” kararı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump mevkidaşıyla görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Çin’e şimdilik ek gümrük vergilesi uygulamayacağını ve Pekin’in Washington’dan daha fazla tarım ürünü alacağını söyledi.

Osaka’da iki gündür devam eden zirve kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Trump iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin “yeniden rayına oturduğunu” söyleyerek, “Gümrük vergilerini (artırmayı) durduruyoruz ve onlar da bizden tarım ürünleri alacak” dedi.

Trump ayrıca ABD’li şirketlerin de yeniden Çinli teknoloji devi Huawei’ye ürün satabileceğini belirtti. Trump yönetimi mayısta Huawei'nin ABD’li şirketlerden ürün almasını yasaklamıştı.

Trump sözlerine şöyle devam etti:

Huawei’ye yüksek miktarda ürün satıyor ve gönderiyoruz. Onlar bunları çeşitli alanlar için kullanıyor. Ben de dedim ki 'Bu ürünüleri satmaya devam edeceğiz‘.  Amerikalı şirketler satışlarına devam edebilsin diye buna izin verdim.

Huawei’nin ABD Ticaret Bakanlığı’nın ülkenin ulusal güvenliğine zarar veren şirketler listesinden resmi olarak çıkarılıp çıkarılmayacağına dair soruyaysa Trump, "Bu konu hakkında henüz Başkan Şi'yle görüşmedik" yanıtını verdi.

Soğuk Savaş sonrası ABD ile Çin arasında başlayan “Ping-pong diplomasisi“ ismindeki gerilimi azaltma siyasetine gönderme yapan Cinping, o tarihten beri iki ülke arasındaki değişmeyen tek temel unsurun, "işbirliği yapmaktan karşılıklı kazanç sağlandığı ve çatışma halinde de karşılıklı kaybedildiği“ gerçeği olduğunu söyledi.

ABD Çin’i ürünlerine 300 milyar dolar (yaklaşık 1,7 trilyon TL) ek gümrük vergisi koymakla tehdit etmişti. Çin’den gelen ürünlere halihazırda 250 milyar dolar (yaklaşık 1,4 trilyon TL) gümrük vergisi uygulanıyor.

 

 

Trump ABD’li ithalatçıların cebinden çıkan ve tüketiciye yansıyacak bu miktarla birlikte ürünlerin ilk etapta yüzde 10’luk bir zamla satışa sunulacağını söylemişti.

Trump yönetimi Pekin’i teknolojisini çalmakla ve yabancı şirketler aracılığıyla ticari sırlarını öğrenmekle suçlamıştı. Öte yandan Çin suçlamaları reddetmişti.

ABD diğer ülkeleri de Huawei’nin yeni 5G sistemlerini engellemeye davet etmişti. Huawei’nin kendi ulusal güvenliğini tehdit ettiğini ileri süren Trump yönetimi şirketin ABD teknoloji şirketlerinden ürün satın almasını yasaklamıştı.

İki liderin G20 zirvesinde yaptıkları yeni ticari "ateşkes anlaşması"na göre iki ülke yürürlükteki gümrük vergilerini karşılıklı uygulamaya devam edecek ancak yeni ek gümrük vergileri uygulanmayacak.

Ajanslardan yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU