Trinidad ve Tobago Sahil Güvenliği göçmen teknesine ateş açtı: Annesinin kucağındaki Venezuelalı bebek öldü

"Bunlar nasıl insanlar da ateş açıyor?"

Birleşmiş Milletler verilerine göre 2015'ten bu yana Venezuela'dan yaklaşık 5 milyon kişi başka ülkelere kaçtı (Reuters/Temsili fotoğraf)

Karayipler ülkesi Trinidad ve Tobago'da Sahil Güvenlik, Venezuelalı göçmenleri taşıyan tekneye ateş açtı.

5 Şubat gecesi yaşanan olayda bir anne yaralanırken, kucağındaki bebek yaşamını yitirdi. İnsan hakları avukatları saldırı kınayıp soruşturma başlatılmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomik krizin vurduğu Venezuela'dan Trinidad ve Tobago'ya günde 6 ila 10 göçmen teknesi yola çıkıyor.

Birleşmiş Milletler verileri, 2015'ten bu yana yaklaşık 16 bin Venezuelalının, Trinidad ve Tobago'ya gittiğini gösteriyor. Öte yandan iki ülke arasındaki sularda 2018'den bu yana 100'den fazla kişi öldü.

Sahil Güvenlik'ten Kerron Valere'nin dün yaptığı açıklamaya göre kolluk kuvvetleri, tespit ettikleri göçmen teknesini korna, ışık ve işaret fişekleriyle uyararak durdurmaya çalıştı. Valere, görevlilerin daha sonra uyarı ateşi açtığını söyledi.

Açıklamada göçmen teknesinin "saldırgan" manevralarla ilerlemeye devam edip Sahil Güvenlik personelinin botuna çarpmaya çalıştığı iddia edildi. Buna göre kolluk kuvvetleri, göçmen teknesi daha büyük olduğu için korkup teknenin motoruna ateş açtı.

Tekne durduktan sonra bir kadının mermiyle yaralandığı, kucağındaki bebeğininse yaşamını yitirdiği görüldü. Adı açıklanmayan kadın hastaneye kaldırılırken durumunun "stabil" olduğu açıklandı.

Daicelis Salgado, erkek kardeşi olan yaralıyla daha sonra görüştüğünü kaydetti. Salgado'nun aktardığına göre kaptan, Sahil Güvenlik'i görünce Venezuela'ya dönmek istedi:

Sahil Güvenlik onları takip edip motora ateş etmeye başlamış. Kadın da motora yakınmış. Göğsüne bir şeyin çarptığını hissettiğini ve aşağı baktığında bebeğinin kafasının yarıldığını gördüğünü söyledi.

Salgado, bebeğin ablasının da yanlarında olduğunu belirtti. Ancak yetkililer, cesedin ve diğer çocuğun nerede olduğunu söylemiyor.

Teknede 20 kişi olduğunu duyuran insan hakları avukatı Orlando Moreno, "Bunlar nasıl insanlar da ateş açıyor?" dedi. Moreno, hayatını kaybeden bebeğin yakınlarını Birleşmiş Milletler temsilcileriyle temasa geçirdiğini duyurdu.

Muhalif lider Juan Guaidó da "Annesiyle diktatörlükten kaçan Venezuelalı bir oğlan çocuğunun ölümü, ülke olarak canımızı acıtıyor" dedi. Guaidó, Trinidad ve Tobago Sahil Güvenliği'ne tepki göstererek "Bebeği öldürdüler" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, The Washington Post, CNA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU