Tondar isimli muhalif örgütün lideri Cemşid Şarmahd İran'da hakim karşısına çıktı

Alman vatandaşı Şarmahd, 14 yıl önce Şiraz’da gerçekleşen ve 14 kişinin öldüğü saldırının planlayıcısı olmakla suçlanıyor

Cemşid Şarmahd dünkü duruşma sırasında  / Fotoğraf: AFP

İran rejimi karşıtı, ABD merkezli Tondar isimli muhalif örgütün lideri Cemşid Şarmahd İran’da hakim karşısına çıktı.

Şarmahd (66), 2008 yılında Şiraz’da meydana gelen ve 14 kişinin ölümüne, yaklaşık 300 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıyı planlayıp yönetmekle suçlandı.

Vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanımayan İran, Ağustos 2020’de nerede, nasıl ve ne zaman ele geçirildiğini belirtmeden Şarmahd’ın yakalandığını duyurmuştu.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Alman vatandaşlığına sahip Şarmahd’ın davasının ilk oturumu dün yapıldı.

Ailesi yargılamayı ‘düzmece bir dava’ olarak nitelendirerek, Şarmahd’ın İran’da 555 gündür hapishanede tutulduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarmahd, merkezi Kaliforniya’da bulunan ve İran hükümetinin ‘terör örgütü’ olarak gördüğü İran Kraliyet Asamblesi grubunun askeri kanadı Tondar’ı yönetti.

İran Yargı Erki’ne bağlı Mizan Haber Ajansı’nın haberinde, “Tondar terörist grubunun lideri Cemşid Şarmahd’ın davası bu sabah halka açık olarak yapıldı” denilerek, mahkeme oturumundan fotoğraflar yayımlandı.

Başsavcı: Ajanlarla irtibak kurdu

1979 İslam Devrimi’nde devrilen İran monarşisinin yeniden kurulmasını destekleyen Şarmahd hakkında Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianameye göre, kendisi 2009’da İran rejiminin kurucusu olan Humeyni’nin türbesindeki başarısız intihar saldırısı girişiminin yanı sıra Şiraz’daki Sivend Barajı’nı patlatma ve baraj projesinin yöneticisine suikast düzenlemeyi planladığını itiraf etti.

Başsavcıya göre, Şarmahd ayrıca FBI ve CIA görevlileri ile temas kurmak ve İsrailli Mossad ajanlarıyla bağlantı kurmaya çalışmakla suçlandı.

Şarmahd’ın yakalanmasının ardından, İran İstihbarat Bakanlığı, ‘Cemşid Şarmahd’ın İtirafları’ başlığı altında birkaç video yayınladı.

İnsan hakları savunucuları, bu tür itirafların işkence altında ve sanıkların haklarına aykırı olarak alındığını söylüyor.

Şarmahd’ın kendisi gibi Alman vatandaşlığına sahip kızı Gazala, babasının davasının başlamasıyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;

Bu ne mahkeme, ne de adalet. Babam ahlaksız ve insanlık dışı bir propagandanın kurbanı. Babamın tek temsilcisi olarak yargılamanın tarihi ve sürecini şiddetle protesto ediyoruz. Duruşma tarihini bilmiyorduk ve İran’daki Almanya Konsolosluğu’na da bilgi verilmedi.

Babasının 555 gündür hücre hapsinde tutulduğunu belirten Gazala, günlerce işkence gördükten sonra zihinsel veya fiziksel sağlığı hakkında hiçbir şey bilmediklerini de ekledi.

Öte yandan, İran medyası geçtiğimiz günlerde bir güvenlik yetkilisinden alıntı yaparak Tondar grubunun Masmotus diye bilinen başka bir üyesinin yakalandığını bildirdi.

Güvenlik yetkilisi, kısa süre önce yakalanan bu kişiyi ‘Tondar grubunun askeri şubesindeki ikinci kişi’ olarak nitelendirdi.

Sözkonusu güvenlik yetkilisine göre Masmotus, İranlı nükleer fizik profesörü Mesud Ali Muhammedi’nin 2010’da uğradığı suikast sonucu öldürüldüğünü web sitesinde ilk duyuran kişiydi.

Mizan’ın haberine göre, 3 haftadan daha kısa bir süre önce de, ‘Ahvaz’ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi’nin eski Başkanı olan İran asıllı İsveç vatandaşı Habib Asyod’ın (Habib Farajallah Kaab) ilk duruşması yapıldı.

Washington Post gazetesinde 13 Aralık 2020’de yer alan bir haberde, Türk istihbaratı MİT’in derinleştirdiği soruşturma sonucunda, Habib Asyod’un İstanbul’da gizemli kayboluşunun sırrının çözüldüğü bilgisi verildi.

Haberde, MİT’in, Asyod’un Saberin S. adlı bir kadın tarafından Türkiye’ye çekildiği, onunla buluşmaya gittiğinde uyuşturulduğu ve İran’a kaçırıldığı belirtildi. Ayrıca MİT’in tüm sürecin İran istihbaratına çalışan uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerifi Zindaşti tarafından yönetildiğini tespit ettiği de ifade edildi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU