Tunus Cumhurbaşkanı Said, Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetti

Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Yusuf Buzahir: Hakimler sessiz kalmayacak

Tunus'ta muhalefet, Cumhurbaşkanı Kays Said'in yasama ve yürütme yetkilerini kendinde toplamasını "darbe" olarak görüyor (AP)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Yüksek Yargı Konseyi'ni (YYK) feshettiğini duyurdu.

Said bugün yaptığı açıklamada, yolsuzluğa bulaşmış hakimleri atamak ve terör davalarında kararı geciktirmekle suçladığı konseyin "geçmişte" kaldığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016'da kurulan YYK'nin yetkileri arasında yargı bağımsızlığını sağlamak, hakimleri cezalandırmak veya terfi ettirmek var. Konsey 45 hakimden oluşuyor. Üyelerin üçte ikisi meclis tarafından seçilirken bu kişiler geri kalan hakimleri belirliyor.

25 Temmuz'da meclisin çalışmalarını dondurarak başbakanı azleden Said, 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni bir kararname yayımlamıştı.

Cumhurbaşkanı, kararnameyle yasama ve yürütme yetkilerini kendisinde topladı. O dönemden bu yana ülkeyi kararnamelerle yöneten Said, YYK üyelerine tanınan bütün maddi destek ve imtiyazları geçen ay kaldırmıştı.

63 yaşındaki Said bugünse "Bu konseyde kadro ve atamalar sadakate göre satılıyor" dedi:

Bazı hakimlerin alabileceği milyarları hayal bile edemezsiniz. Bu kişilerin yeri şimdi oturdukları yer değil, sanığın olduğu yer.

YYK Başkanı Yusuf Buzahir ise aynı gün kararı yorumladı. Buzahir, Cumhurbaşkanı Said'in hamlesinin "yasadışı" olduğunu söyledi. Yargının cumhurbaşkanlığına bağlanmaya çalışıldığını öne süren Buzahir, "Hakimler sessiz kalmayacak" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU