Uçakların ardında bıraktığı izler iklime sanıldığından daha fazla zarar veriyor

Araştırmacılara göre bu sorun 2050’ye kadar üçe katlanacak

İzler ısıyı Dünya atmosferine hapsediyor / Fotoğraf: The Independent

Uçakların gökyüzünde bıraktığı izlerin motorlarından çıkan tüm karbondioksite (CO2) kıyasla iklime daha fazla zarar verdiği ortaya çıktı.

“Kontreyl” olarak adlandırılan ve gökyüzünde buz kristalleri gibi uzanan izler ısıyı Dünya atmosferine hapsediyor. Hava yolculuğunun iklim ısınması üzerindeki bu etkisi daha önce hiç hesaba katılmadı.  

Almanya’daki Atmosferik Fizik Enstitüsü (IAP) araştırmacıları bu sorunun 2050’ye kadar üçe katlanacağını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IAP Alman Uzay Merkezi’nden araştırmanın başyazarı Lisa Bock, “Kontreyl sirüs bulutları gibi CO2-dışı salımların iklim üzerindeki kayda değer etkisini görmek ve dikkate almak önemli” dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2020’den itibaren hava trafiğindeki karbon salımını dengelemeyi amaçlayan Korsika anlaşması havacılığın iklim üzerindeki CO2-dışı etkilerini görmezden geliyor.

Fakat son bulgular kontreyllerin iklime etkilerine ilişkin tehlikeye dikkat çekiyor.

Araştırmacılar radyasyondaki kontreyl kaynaklı görece artışın CO2 kaynaklı artıştan daha büyük olacağını söylüyor. Bunun sebebiyse uçakların gelecekte yakıtı daha verimli kullanır hale gelecek olması.

Diğer yandan toplam hava trafiğinin 2006 seviyeleriyle karşılaştırıldığında 2050’de 4 kat büyüyeceği tahmin ediliyor. 

Atmospheric Chemistry and Physics adlı bilimsel yayında yer alan çalışmaya göre bu durumdan en çok hava trafiğinin en yoğun olduğu Kuzey Amerika ve Avrupa üzerindeki bölgeler etkilenecek.

Dr. Bock, “Kontreyl sirüs bulutlarının iklim üzerindeki genel etkisi ve özellikle de yüzey sıcaklıkları üzerindeki etkisine dair hala bazı belirsizlikler var. Kontreyl sirüs bulutlarının kendileri ve yüzeye etkileri de hala üzerinde çalışılan araştırma konuları. Ancak bunların atmosferi sıcak hale getirdikleri açık” diye konuştu.

Daha etkin uçaklar motorların yaydığı is partiküllerinin sayısını düşürebilir. Bu da kontreyl sirüs bulutlarının iklim üzerindeki zararlı etkisini azaltabilir.

Bununla beraber araştırmacılar is salımlarında öngörülen yüzde 50’lik düşüşten daha fazla bir azalmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU