NASA, Kızıl Gezegen'deki helikopterlerinin parlayacağını duyurdu

Drone'un dönen pervaneleri gezegenin yüzeyindeki tozla etkileşime girerek bir "elektron çığına" neden oluyor

(NASA)

Kızıl Gezegen'de uçan helikopterler, Mars atmosferinden gelen tuhaf bir etki nedeniyle karanlıkta parlayabilir.

NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre gezegene gönderilen drone'ların üzerindeki dönen pervaneler havada küçük elektrik akımlarının oluşmasına neden olabilir.

Bu süreç Dünya'da taç (yağmur damlalarının ışığı kırması sonucunda Ay ve Güneş'in etrafında gözlenen renkli şekil -ed.n.) ya da gemilerde ve uçaklarda ara sıra görülen, Aziz Elmo'nun Ateşi adı verilen parıltıya neden olan şeyle aynıdır.

Nasa'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden yeni araştırmanın başyazarı William Farrell, “Soluk parıltı en net arka plandaki gökyüzünün daha karanlık olduğu akşam saatlerinde görülecektir” ifadelerini kullandı:

NASA'nın deneysel Ingenuity helikopteri bu süre zarfında uçmuyor fakat gelecekteki drone'lar akşam uçuşuna çıkarılabilir ve bu parıltıyı arayabilirler.

Farrell şöyle devam etti:

Drone'larda hızla dönen pervanelerin ürettiği elektrik akımları, taşıt veya Mars ortamı için bir tehdit yaratmayacak kadar küçük. Fakat 'triboelektrik şarj' denen elektrik yükünün birikmesine dair anlayışımızı geliştirmek için bazı ek bilimsel çalışmalar yapma fırsatı sunuyor.

Bu tür bir yükleme, statik elektriğe benzer şekilde sürtünme nesneler arasında aktarıldığında gerçekleşir.

NASA'dan araştırmacılar, drone'ların pervanelerinin döndükçe Mars atmosferindeki küçük toz tanecikleriyle etkileşime girdiğini, helikopter yüzeye yakınken bu etkileşimin daha fazla olduğunu tespit etti. Pervaneler tozla etkileşime girdikçe yük aktarılır ve bir elektrik alanı oluşur. Bu alansa elektrik iletebileceği noktaya ulaşana kadar daha yüksek seviyelere çıkar.

Bu bozulma, Dünya gibi diğer gezegenlere kıyasla Mars'ta daha olası çünkü Mars atmosferi, gezegenimizin atmosferinin yalnızca yüzde biri kadar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mars'ta atmosferi oluşturan moleküller Dünya'daki kadar yoğun değil, yani iletkenliğe neden olan serbest elektronlar, başka bir moleküle çarpmadan önce yüksek hızlara çıkabilir, bir "elektron çığına" sebep olabilecekleri noktaya ulaşabilirler.

Bu, Mars'ta metre başına yaklaşık 30 bin voltluk düşük bir elektrik alanıyla gerçekleşebilirken, Dünya'da metre başına yaklaşık 3 milyon volt gerekir.

Ancak araştırmacılar bunun sadece bir tahmin olduğunu özellikle vurguluyor. Gerçek etki yeterince güçlü olmayabilir.

Farrell, "Teoride, bir nebze etki olmalı fakat elektron çığının bir parıltı oluşturacak kadar güçlü olup olmadığı, operasyonlar sırasında zayıf bir parıltının gözlemlenip gözlemlenemeyeceği, bunların hepsi Mars'ta daha sonra gerçekleştirilecek drone uçuşlarında belirlenecek" dedi.

Aslında, herhangi bir yükün etkilerini takip etmek için pervanelerin yanına ve aracın ayaklarına küçük elektrometreler bile yerleştirilebilir. Bu tür bir elektrikli monitör bilimsel açıdan değerli olabileceği gibi uçuş sırasında drone'un durumuna dair de önemli girdiler sağlayabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU