Şampiyonluk saygı getirir mi?

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Geçen yılın kasım ayında aile yakınlarından biri vefat etti Krunoslav Simon'un. Cenazeye gitmek istiyordu; fakat yoğun maç trafiği vardı.

Hatta cenaze, Anadolu Efes'in çift maç haftasına denk geliyordu. Koç Ergin Ataman ve dolayısı ile kulübünden de izin alamıyordu oyuncu.

Buna rağmen Krunoslav Simon, cenazeye katıldı. Fakat izinsiz gittiği için kulübünden para cezası aldı ve o da kulübünü, Euroleague Oyuncular Birliği (ELPA) üzerinden, şikayet etti.

EuroLeague Uyuşmazlık Çözüm Kurulu da verilen para cezasını yüksek buldu ve cezanın indirilmesine karar verdi.

Sonuç olarak ortada, yönetilemeyen bir süreç ile hayatın içindeki en acı gerçek olan vefat ve cenazeye gitmek isteyen bir insan vardı.

Sadece kazanmanın başarı sayılması, bu toprakların en büyük sorunlarından biri belki de. Mağlup olanın, kaybeden sayıldığı bir spor kültürü, şampiyonluğu kutsallaştırıyor maalesef.

Oyunun kendisinden ve ortaya çıkan kazanımlardan çok, şampiyonluk seviliyor.

Spor kültürü olmadığı için en başarılı spor insanlarının bile düştüğü tuzaktır bu. Kazanma duygusu ile mütevazilik yerine, daha fazla egoya hapsoluyor birçok spor adamı. 

Şampiyonluğun yarattığı haz, ortak başarma duygusunu, harcanan milyonlarca Euro'yu ve birçok maliyetin görmezden gelinmesini sebep oluyor.

Mesela şampiyonluktan daha kutsal olan bir sistem, bir kültür, bir hikâye yaratarak bir umut vermek, daha çekici olmuyor bu spor kültüründe.

Önemli olan, sadece şampiyonluk oluyor maalesef.
 

e1.jpg
Kolaj: Independent Türkçe

 

Ergin Ataman'ın cebinde kupalar, bagajında ise tepkileri var

Bu ülkenin en başarılı teknik adamı Ergin Ataman. Beşiktaş, Galatasaray ve Anadolu Efes ile kazandığı şampiyonluklar ortada. Cebinde EuroChallange, Eurocup ve Euroleague kupaları var.

Fakat bagajında da aynı zamanda Barcelona'nın Palau Blaugrana salonunda seyirciye, biraz ötesinde oyuncuları mücadele ederken 'Ben bir kupa kazandım, bir kupam var' şeklinde tepkisi de var.

Ya da maç sonunda mağlubiyeti, oyuncusunun yapamadıklarına bağlayan açıklaması da var.

Aynı zamanda cenazeye gitmek isteyen oyuncusu ile empati kurmakta zorlanan, hayatın maçlardan daha çok önemli olduğunu görmeyen, bir süreç yönetimi de var.

Bununla beraber, birçok rakip koç ile birçok maçta yanlış kararlar vermiş hakemler ile sayısız gerginlikler yaşamış bir koç Ergin Ataman.

Birçoğunda haklıydı belki de. Ama liderler, kazandığı zaman değil, kaybettiği zamanlarda verdiği tepkilerle büyürler. Verdikleri umutla güçlenirler, güçlendirirler.
 

e2.jpg
Kolaj: Independent Türkçe

 

Üç gençle şampiyonluktan daha değerli olan bir maç kazandılar 

Mesela Real Madrid, 8'si kovid 10 kişilik eksikle çıktı CSKA Moskova karşısına.9 kişiyi zor buldular ve 3 tane 17 yaşında genç çocukla, mağlup ettiler CSKA'yı.

Kazandıkları maç değildi aslında. Bir kültürleri vardı ve akademilerinden çıkan çocukları, geri adım atmamıştı.

Bununla beraber Real Madrid, koçu Pablo Laso döneminde NBA'ye giden oyunculardan 18 milyon Euro kazandı. Yani sahip oldukları ve korumaya çalıştıkları değer, şampiyonluk değildi. 

Para harcayarak, ama aynı zamanda üreterek ve devamlılık yaratarak rekabet ediyor uzun zamandır Real Madrid. Çünkü hedef sadece şampiyonluk değil.


Kazanılan maçlar sayı iken, saygı ise nefes alıp verir

Şampiyonluk kazanarak saygı kazanılacağını düşünüyor belki Türkiye'nin en başarılı teknik adamı Ergin Ataman. Ama aslında kendisinin, daha fazla maç ve şampiyonluk kazanmaya ihtiyacı yok.

Çünkü bazen de oyuna, oyuncuya ve rakibe bakış açısı ile büyümeye ihtiyaç vardır.

Çünkü maç kazanma ya da şampiyonluk unvanını koruma duygusu, bazen esir alır insanı. 
Asıl şampiyonluk, rakiplerinizde yarattığınız saygıdır. Ve şampiyonluk ve kazanılan maçlar, bir noktadan sonra sayılardan ibarettir.

Saygı ise nefes alıp verir sürekli. Ve saygı için de maç kazanmaya ihtiyacınız yoktur.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU