Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "AİHM" açıklamasını eleştirdi: Bu ülkede demokrasinin olmadığını bütün dünyaya ilan etti

Erdoğan'ın AİHM ile ilgili sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Bu, Türkiye'nin itibarına, bugüne kadar süren demokrasi mücadelemize vurulmuş ciddi bir darbedir. Bunu kimsenin unutmaması lazım" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde düzenlenen 'Kadın İstihdamı Buluşması'na katılarak konuşma yaptı.

Kadınların beraber olması kadar değerli bir şeyin olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Tarlada çalışırken hiçbir güvencesi olmayan veya bir yakını bir patlamada hayatını kaybetmiş ve adalet isteyen bir kadın, engelli çocuğu olan ve çalışamadan engelli çocuğuna bakan kadın. Bunları anlatmamız lazım. Bunu yaşayan kadınlar var. Onlar anlatmalı ki dünya onları dinlemeli. Bir dram var ortada ve bu dramın ortadan kaldırılması lazım. Ama bu kadınların önünde bir duvar var. Bu kadınlar seslerini duyuramıyorlar. Bu kadınlar yaşadıkları dramı nerede anlatacaklar? Bu toplantının ana omurgasını sizler oluşturuyorsunuz" dedi.

Konuşması öncesinde kürsüye çıkarak dertlerini anlatan kadınları dinlerken içinde bir sızı oluştuğunu söyleyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Aynı coğrafyada, aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Vatan bizim vatanımız. Peki birilerinin eli yağda baldayken, birileri bu dramı çekiyorken nasıl sessiz durabiliriz? Bu insanların hak arayışlarına nasıl sahip çıkabiliriz? Ben helalleşme kavramından söz ettim. Helalleşmemiz lazım. Bir araya gelip helalleşmemiz lazım. Tarlada çalışan, yıllarını veren bir kişinin eğer sosyal güvenliği sağlanmıyorsa; bu kadar emek harcadığı halde hastaneye düştüğünde sahipsiz kalıyorsa, devletin onunla helalleşmesi lazım. "Sen çalıştın, yıllarını verdin bu işe, senin sigortan yatmadıysa sosyal devlet olarak bunu benim karşılamam lazım" demesi lazım. Bunlar olmayacaksa ne olacak? Toplum kamplaştı; bunun farkındayım. Birbirimize farklı gözlerle baktık. Bunun da farkındayım ama bunları kaldırmamız lazım.

Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde düzenlenen "Kadın İstihdamı Buluşması" etkinliğine katılan Kemal Kılıçdaroğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının, TÜİK Başkanı'nın değişimi ile ilgili olup olmadığını bilmediğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim, açıklanan rakam düşük bir rakam zaten Enflasyon Araştırma Grubunun açıkladığı rakam bunun çok daha üstünde. Pazara gidince, alışverişe gidince, alışveriş merkezlerine gidince fiyatları zaten görüyorsunuz. Elektrik faturaları da bunun en açık kanıtıdır. Yüzde 127 elektriğe zam gelmiş ama enflasyon oranına bakıyorsunuz yüzde 50 civarında. Gerçeği yansıtmıyor, gerçek mutfakta.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, "Enflasyonun yüzde 50 seviyelerini göreceğini düşünmüyorum" şeklindeki sözlerinin hatırlatılmasına karşılık, "Yanılmamış doğru, TÜİK onun istediği şekilde yanıt vermiş, 50'nin biraz altında göstermiş Nebati Bey üzülmesin diye" dedi.

"Türkiye'nin itibarına vurulmuş ciddi bir darbedir"

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararına ilişkin, sözlerini de değerlendirdi.

Erdoğan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) için "Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız" ifadelerine tepki gösteren Kılıçdroğlu şöyle devam etti:

Bu açıklama, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin itibarına darbe vuran bir açıklamadır. Bu açıklama şunu gösteriyor, 'Bizim ülkemizde anayasa yok, yasalar yok, biz uluslararası sözleşmeleri tanımayız. Biz sadece kendi ülkemizde, ülkemizi dilediğimiz gibi yönetir ve arzu ettiğimiz mahkemeden, arzu ettiğimiz kararı çıkartırız.' anlamına geliyor. Eğer siz bir anayasa yapmışsanız anayasada düzenlemeler varsa o anayasaya göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyacaksanız ve 'Bunu zorunlu olarak bütün yargının uygulaması gerekiyor.' demeniz gerekirken, 'Hayır biz bunlara uymayacağız.' demeniz, 'Bizim ülkemizde otoriter yönetim var, ben ülkemi istediğim gibi yönetirim siz ne derseniz deyin' anlamı çıkar.

Bu, Türkiye'nin itibarına, bugüne kadar süren bizim demokrasi mücadelemize vurulmuş ciddi bir darbedir. Bunu kimsenin unutmaması lazım. Söyleyen kişinin de unutmaması lazım. Bu ülkede demokrasinin olmadığını biz biliyoruz ama demokrasinin olmadığını Erdoğan bütün dünyaya ilan etti. Bu da bizim açımızdan son derece kritik bir süreç.

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin Trabzon'daki açılış töreninde kendisi hakkında konuşan çocukla ilgili bir soru üzerine de "O sevgili evladımızı çok seviyorum, gözlerinden öpüyorum. Hiç kimse merak etmesin" açıklamasında bulundu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU