Reuters: İran, Türkiye’ye taahhüt ettiği gazın yarısını gönderiyor

Anlaşmaya göre 28 milyon metreküp gönderilmesi gereken gazın yarısının Türkiye’ye verildiği belirtiliyor

Fotoğraf: AA

Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan enerji sektöründen kaynaklar, iki hafta önce kesildikten sonra tekrar başlayan İran'dan Türkiye'ye doğalgaz akışının günlük taahhüdün ancak yüzde 50'si seviyesinde devam ettiğini söyledi.

İran, Türkiye'ye gaz sevkiyatını ülke genelinde soğukların hakim olduğu dönemde kesmiş, bunun ardından elektrik santralleri ve sanayiye gaz kısıntısına başlanmıştı.

Gaz kısıntısı, İran'dan akışın tekrar başlamasıyla birlikte yarı yarıya azaltıldı. Normal koşullarda İran'dan Türkiye'ye günde 28 milyon metreküp kadar doğalgaz gelmesi gerekiyor. Bir sektör kaynağı, İran'ın Türkiye'ye teslim etmesi gereken gaz miktarı ile teslimat basıncının ikili anlaşmadaki şartlara uygun gerçekleşmediğini söyledi.

Hattın İran tarafındaki bakım onarımının bahar aylarına bırakıldığını ifade eden kaynak, bu çalışmanın İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) tarafından yapılacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, “Doğalgaz akışını tekrar başlattık” demişti

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından basının karşısına çıkmış, “İran ile doğalgaz akışını tekrar başlattık” demişti.

Erdoğan’ın ifadeleri şöyle:

İran'la aramızdaki doğalgaz hattının karşı tarafta yaşanan arıza sebebiyle doğalgaz arızasında azalma ortaya çıkmıştı. Arızanın giderilmesi çalışmasının önümüzdeki aylara bırakılmasını karar aldık. Ve böylece doğalgaz akışını tekrar başlattık. Tuz Gölü ve yeraltı doğalgaz tesislerini devreye soktuk.

Konutlarda doğalgaz kesintisi olur mu?

Enerji uzmanı Necdet Pamir, Cumhuriyet gazetesine verdiği söyleşide doğalgazdaki sorunun devam etmesi halinde konutlarda da kesintiye gidilebileceğini öne sürdü.

Pamir’in açıklaması şöyle:

İlk aşamada, gaz kesintisi çift yakıtlı (gaz ve diğer yakıtlarla) santrallara, gazla çalışan santrallara ve sanayiye yönelik kesintiler yapıldı. Sanayide milyarlarca dolarlık zarar oluştuğu açıklanırken, santralların yetersiz üretimi nedeniyle de elektrik kesintileri de çarpan etkiyle yaşamı olumsuz etkiledi. Sanayiye yapılan kesintinin 29 Ocak’ta, elektrik kesintilerinin 31 Ocak’ta bitirileceği açıklandı. Ancak böyle olup olmadığını, sanayi kuruluşlarının açıklamalarına bakarak göreceğiz. Konutlara henüz doğrudan bir kesinti olmadı. Ancak birincisi, sanayide yaşanan zarar, gerçek enflasyon üzerinden gene tüketicilere yansıyacak. Erken (baskın) seçim için ortam kollayan iktidar, şimdilik konutlarda doğrudan kesinti yapmadı ama kriz (arz eksikliği) sürerse o da gündeme gelebilir.

Reuters, Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU