Denizbank'ın Dubai'nin en büyük bankasına satışına BDDK'dan onay

2012 yılında yüzde Rus bankacılık devi Sberbank'a satılan Denizbank'ın Dubai merkezli Emirates NBD'ye devri için BDDK onay verdi

Fotoğraf: AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Rus Sberbank'ın sahibi olduğu Denizbank'ın Dubai merkezli Emirates NBD Bank PJSC’ye devrine ilişkin yapılan başvuruyu uygun buldu. 

Bloomberg International’ın 27 Haziran tarihli haberinde de Emirates NBD’nin Denizbank'ın alımı için Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası'ndan onay aldığı belirtilmişti. 

Emirates NBD ve Sberbank, Denizbank satışının imzalarını nisanda atmıştı. Anlaşma tamamlandığında Dubai merkezli bankanın en büyük alımı olacak. Türkiye’nin bankacılık sektöründeki en büyük satın alması, 2012’de Denizbank’ın Rusya’ya satışıyla gerçekleşmişti. 

Haberin ardından Denizbank’ın hisseleri yüzde 7’nin üzerinde yükseldi. 

13 yılda Belçika'ya, Belçika'dan Rusya'ya, Rusya'dan Dubai'ye satıldı 

Zorlu Holding öncülüğünde 1997 yılında kurulan Denizbank, 20 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük beş bankası arasına girdi. 

İlk kez 2004’te halka arz edilen Banka’nın yüzde 75’i, 2006 yılında, 2,4 milyar dolar bedelle Belçikalı Dexia’ya satıldı. 

Tarihler Eylül 2012’yi gösterdiğinde Denizbank’ın yeni sahibi Rusya’nın en büyük bankası Sberbank oldu. Banka’nın yüzde 99,85’ini alan Sberbank, 3,5 milyar dolar ödedi. 

Sberbank-Emirates NBD arası görüşmeler ise 2018’in başında başladı. 

Sberbank’ın CEO’su Herman Gref, Şubat 2018’de yaptığı açıklamada rekabet ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Türkiye’de iş yapmanın zorlaştığını ve Denizbank’ın satış görüşmelerinin devam ettiğini söylemişti. Gref, o dönem çok iyi bir teklif aldıklarını da sözlerine eklemişti. 

Bu açıklamadan iki yıl önce, 2016'da Sberbank'ın o dönemki başkan yardımcılarından Svetlana Sagaidak, "Denizbank Rusya dışındaki en karlı birimimiz. Denizbank'ı satmak gibi bir planımız yok" açıklamasını yapıyordu. 

Satışla ilgili ilk resmi açıklamada Sberbank tarafından Mayıs 2018’de yapıldı. Satışın toplam 3,2 milyar dolar olduğunun duyurulduğu açıklamada satış işleminin tamamlanmasının, Türkiye, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Denizbank'ın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin düzenleyici kuruluşlarının onayına tabi olduğu belirtilmişti. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU