“Kadın halefim etkileyici olmalı” diyen Dalay Lama dozu artırdı: Daha da etkileyici olmalı

Budist liderin yerine gelecek muhtemel Dalay Lama hakkında sarf ettiği sözler tartışma yarattı

Dalay Lama yakında 84 yaşına girecek / Fotoğraf: Reuters 

Ardından gelecek bir kadın halefin “çekici olması” gerektiği yönünde daha önce sarf ettiği sözleri tekrarlayan Dalay Lama, aksi halde insanların bu kişinin yüzüne bakmak istemeyeceğini savundu.

Tibet Budizminin ruhani lideri Dalay Lama, Hindistan’ın kuzeyindeki Himaçal Pradeş eyaletindeki konutunda BBC’nin sorularını yanıtladı.

Dalay Lama’ya 2015’te dile getirdiği ve yerine kendisinden sonra gelecek kadın bir liderin “çok çok etkileyici” olması gerektiği, aksi takdirde “çok faydasının olmayacağı” sözleri hatırlatıldı.

O günlerde kullandığı bu ifadenin kadınlara hakaret edici algılanabileceğini fark edip etmediği yönündeki soru üzerine Dalay Lama, daha önceki düşüncesini tasdik eden bir yanıt vererek “Şayet kadın bir Dalay Lama gelecekse o kişi daha da etkileyici olmalı” dedi.

BBC News Güney Asya muhabiri Rajini Vaidyanathan inanç liderinin açıklamasının kadınları metalaştırma olarak görülebileceğini belirtirken, Budist lidere Dalay Lama olmanın insanın iç güzelliğiyle ilgili olup olmadığını sordu. Dalay Lama ise “Sanırım her ikisiyle de alakalı” dedi.

Dalay Lama’nın henüz ortaya olmayan bir kadın halefiyle ilgili sözleri, bazılarında hayal kırıklığına yol açtı.

 

 

Twitter’da bir kullanıcı “Bu sözler geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan çifte standartları çağrıştırıyor. Erkekler çirkin bir kurbağa olarak iktidara yükselebilir ancak bir kadın bu iş için güzel ve çekici olmak zorundadır” ifadesini kullandı.

Kimileriyse Dalay Lama’nın sözlerinin yanlış yorumlandığını savundu. Bir kişi paylaştığı tweette “Etkileyici olmakla mutlu, güler yüzlü, kibar olmayı kastettiğini düşünüyorum, görünüşü değil. Şayet bu özellikleri taşıyorsanız iç güzelliğe sahipsiniz ve bunu dışarı saçıyorsunuz demektir” dedi.

Bu arada röportaj sırasında ABD Başkanı Donald Trump’ı “ahlaki ilkelerden yoksun olmakla” suçlayan Dalay Lama, ABD-Meksika sınırında küçük çocuklara kötü muameleye dair gördüğü fotoğraflar karşısında “üzüntüsünü” dile getirdi.

Trump 2016’da ABD başkanı seçildiğinde Dalay Lama, Cumhuriyetçi adayın seçim kampanyası sırasında kullandığı sözler karşısında fazla kaygı duymadığını belirtmiş, zamanında gazetecilere yaptığı açıklamada “Bazen seçim sırasında adayın daha fazla ifade özgürlüğü olduğunu hissediyorum” demişti.

Öte yandan bu yılın başlarında göğüs enfeksiyonu şikayetiyle hastaneye kaldırılan Dalay Lama daha sonra Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki evine nakledilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU