Katar, Afganistan'ı terk etmek isteyenleri taşıyacak uçuşların devamı için Taliban ile anlaştı

Kabil'den haftada iki uçuş yapılacağı ve bu uçuşlar ile ABD ve diğer ülkelerin binlerce vatandaşına ek olarak tehlike altındaki Afganların ülkeden çıkarılacağı ifade edildi

Fotoğraf: AP

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Afganistan'ı terk etmek isteyenleri taşıyacak uçuşların devam etmesi için Taliban ile anlaştıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Axios'un Al Sani ile yaptığı söyleşide Kabil'den haftada iki uçuş yapılacağı ve bu uçuşlar ile ABD ve diğer ülkelerin binlerce vatandaşına ek olarak tehlike altındaki Afganların ülkeden çıkarılacağı ifade edildi.

"ABD-İran yakınlaşması için çalışıyoruz"

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ülkesinin ABD ve İran arasında bakış açılarını yakınlaştırmak için çalıştığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Şeyh Al Sani, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin ardından Katar merkezli Al Jazeera kanalına açıklamada bulundu.

Katarlı Bakan, Emir Temim ile Biden görüşmesinde "İran'la nükleer müzakereler, Afganistan meselesi ve küresel enerji kaynakları" konularının ele alındığını aktardı.

Bakan Al Sani, şöyle devam etti:

Tahran ve Washington arasında bakış açılarını yakınlaştırmak için açık kanallardan istifade ediyoruz. İran'ın nükleer meselesinde anlaşmaya varmak bizim için önemli çünkü bu, bölgenin istikrarı için önemli bir faktör. İran tarafını bölge ülkeleriyle olumlu girişimlerde bulunmaya teşvik ediyoruz

Katarlı Bakan son olarak, Biden'ın Katar'ı "NATO üyesi olmayan büyük ortak" olarak tanımasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gücünü yansıttığını, ortaklık için daha fazla fırsat oluşturduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Katar Emiri Şeyh Temim, dün Beyaz Saray'da bir araya gelerek, İran nükleer dosyası, küresel enerji kaynaklarının istikrarının sağlanması ve Afganistan dahil birçok ikili ve bölgesel konuyu görüşmüştü.

Biden, görüşme öncesi yaptığı basın açıklamasında, Doha ve Washington arasında son 50 yılda derinleşen stratejik ortaklığın bir nişanesi olarak Katar'ı "NATO üyesi olmayan büyük ortak" olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

katar.jpg
ABD'yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da bir araya geldi / Fotoğraf: AA​​​

 

Katar Emiri Al Sani: Joe Biden'la görüşmelerimiz verimliydi

Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani de, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmelerinin "verimli" geçtiğini; iki ülke arasındaki stratejik ortaklık bağlamında uluslararası ve bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Emir Temim, ABD'nin başkenti Washington'da Biden ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yaptı.

"Joe Biden'la görüşmelerimiz verimliydi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık bağlamında uluslararası ve bölgesel gelişmelere ilişkin bakış açılarımızı ele aldık." ifadesini kullanan Temim, bölgede istikrar ve barışın sağlanması için ABD ile Katar arasındaki ortaklığın her geçen gün daha da güçlendiğini vurguladı.

Joe Biden döneminde körfez ülkelerinden ABD'yi ziyaret eden ilk lider olan Katar Emiri Temim, pazar günü ülkeye gelmişti.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU