Salgın tedbirlerinden dolayı ülkesine alınmamıştı: Taliban'dan yardım isteyen Yeni Zelandalı hamile gazeteciye dönüş izni verildi

Karantina kuralları nedeniyle ülkesine alınmayan Yeni Zelandalı hamile gazeteciye, dönüş izni verildi. Başbakan Yardımcısı Robertson, "Bellis için ayrılan bir karantina noktası var ve kendisini bunu ivedilikle kabul etmeye çağırıyorum" dedi

Fotoğraf: Instagram / @charlottebellis

Yeni Zelanda hükümeti, Kovid-19 tedbirleri nedeniyel ülkesine alınmayınca Taliban'dan yardım isteyen hamile gazeteci Charlotte Bellis'in ülkesine dönebileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Grant Robertson gazetecilere verdiği demeçte, "Bellis için ayrılan bir karantina noktası var ve kendisini bunu ivedilikle kabul etmeye çağırıyorum" dedi.

Bellis ise Yeni Zelanda'nın katı Kovid-19 tedbirleri nedeniyle ülkesine dönemediğini ve Afganistan'a uçtuğunu söylemişti. Bellis, ülkesine dönmek için 59 farklı belge gönderdiğini ve  her seferinde ret cevabı aldığını belirtmişti.

Başbakan Yardımcısı Robertson bu çağrının kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yapıldığı iddialarını reddetti.

Bellis ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada kendisine bir yer açıldığını ve ülkesine döneceğini doğrulasa da, bu adımın sağlık gerekçesiyle değil, Afganistan'da bulunmasının tehlikeli görülmesi nedeniyle atılmasını eleştirdi. 

Yeni Zelandalı gazeteci, AP ajansına yaptığı açıklamada da, hükümetin kendisini Afganistan'da olduğu için 'tehlike altındaki' bir kişi olarak kabul ederek, geçmişteki ret kararlarının sorumluluğundan kaçtığını söyledi. Bellis, ülkesine döndükten sonra sıkı karantina kurallarıyla mücadele edeceğini de belirtti.

Karantina otelinde yer bulunmuyor

Yeni Zelanda'da şimdiye kadar sadece 52 kişi Kovid'den yaşamını yitirdi. Bu sonuç, ülkenin sıkı karantina kurallarına bağlanıyor.

Ülkeye gelenlerin 10 gün otelde karantinada kalması gerekiyor. Ancak yığılma nedeniyle otellerde yer bulmanın çok zor olduğu belirtiliyor.  Pandeminin başından bu yana binlerce Yeni Zelandalının sıra nedeniyle yurtdışında yaşamak zorunda kalması, uygulamaya yönelik eleştirileri de artırıyor.

Katar'ı terk etti, Belçika'da da kalamadılar

Geçtiğimiz ağustos ayında ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini Katar televizyonu Al Jazeera için takip ettiğini anlatan Bellis, eylül ayında Katar'a döndüğünde, New York Times gazetesi için serbest fotoğrafçı olarak çalışan sevgilisi Jim Huylebroek'ten hamile olduğunu fark etmiş. Çift, Katar'da evlilik dışı ilişkinin yasadışı olması nedeniyle burayı terk etmeleri gerektiğini anlayınca, Bellis ülkesi Yeni Zelanda'ya dönüş için işlemlere başlamış. 

Ancak karantina otellerinde bir türlü yer bulamayınca, kasım ayında Al Jazeera'dan istifa ederek Huylebroek'in memleketi Belçika'ya taşınmış. Bellis'in oturma izni olmadığı için Belçika'da da uzun süre kalması mümkün olmamış.

Taliban'dan yardım istedi

Yeni Zelanda'dan karantina oteli haberi bir türlü gelmezken, çift, ikisinin de vizesi olan tek yer olarak Afganistan'a gitmek durumunda kalmış. Bellis makalesinde, Taliban içinden üst düzey kaynaklarının kendisine Afganistan'da kalabileceğini söylediğini, "İnsanlara evli olduğunu söyle. Eğer bir durum yaşanırsa bizi ara, endişelenme" dediklerini de aktarmıştı.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe, Duvar, AP

DAHA FAZLA HABER OKU