Twitter Trump’ın tweet'lerine kısıtlama getirebilir

İnternetteki aşırı sağ propagandayı araştıran uzmanlara göre sosyal medya platformunun yeni politikası “doğru yönde atılmış bir adım”

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter paylaşımları çoğu kez tartışma konusu oluyor / Fotoğraf: The Independent

ABD Başkanı Donald Trump’ın paylaşacağı tweet'ler Twitter’ın kurallarını ihlal eden siyasetçilerin paylaşımlarını uyarı etiketiyle yayımlama politikasından nasibini alabilir. 

Firmanın açıkladığı yeni politika, sosyal medya platformunu diğer kişileri tehdit ya da taciz etmek için kullanan dünya liderlerini ve siyasi isimleri etkileyecek.

Twitter başka kullanıcıların yazmış olsalar sansüre uğrayacağı ve eleştirmenlerin şiddete sevk edebilir bulacağı nefret içerikli mesajları ABD Başkanı’nın paylaşmasına izin vererek adaletsiz davranmakla suçlanıyordu.

Ancak bu tarihten itibaren Twitter’ın kamu yararı gördüğü fakat kurallarını ihlal ettiğine karar verdiği her tweet söz konusu ihlali açıklayan bir uyarı mesajıyla birlikte karartılarak paylaşılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altta yatan mesajı görmek için kullanıcıların uyarıya tıklamaları gerekecek, bununla birlikte Twitter kurallara riayet eden kişilerin yayınlarında olduğu gibi o tweet'leri de kaldırmayacak.

Twitter’a katılmasından bu yana geçen 10 yılda 42 binden fazla tweet paylaşan ve yanlış bir çıkarım yaparak muhafazakar seslere sosyal medyada sansür uygulandığını savunan Trump’ın ileride kendisine yönelik herhangi bir kısıtlamayı da bu çerçevede değerlendirmesi muhtemel görünüyor. Ancak ortada bu komplo teorisini destekleyen hiçbir kanıt bulunmuyor.

Firma söz konusu uygulamanın tüm hükümet yetkilileri, siyasi adaylar ve 100 binden fazla takipçiye sahip, kamuya mal olmuş kişiler için geçerli olacağını belirtti.

Twitter uyarı etiketine başvurmanın yanı sıra tweet'lerin diğer kullanıcılara promosyonunu yaparken kullanılan algoritmaların söz konusu paylaşımlarda geçerli olmayacağını ifade etti. Ayrıca Twitter’ın açıkladığı yeni politikanın kullanıcıların eski paylaşımlarını kapsamadığı kaydedildi. 

Kararı değerlendiren ABD'li danışmanlık şirketi Southern Poverty Hukuk Merkezi’nden Keegan Hankes, “Bu, doğru yolda atılmış bir adım” ifadesini kullandı.

İnternette aşırı sağ propaganda üzerine çalışan araştırmacı Hankes, Twitter'ın "nefret söyleminin kamu yararına olabileceğini” savunduğunu ancak kendisine göre “nefret söyleminin hiçbir zaman kamu yararına olmadığını” sözlerine ekledi.

Twitter Trump'ın geçmiş tweet'lerinden herhangi birinin kurallarını ihlal edip etmediğine dair yorum yapmayı reddederken, uyarı etiketini devreye sokma kararlarında Trump’ın rolüne dair de bir açıklamada bulunmadı. 

 

 

Twitter'ın kuralları bir kişiyi ya da grubu şiddetle tehdit etmeyi, "maksatlı tacizi" veya bir kişiye zarar verilmesini istemek gibi bu eylemleri yapmaları için başkalarını kışkırtmayı yasaklıyor. Sitenin politikası ayrıca ırk, etnik köken, cinsiyet ya da diğer kategorilere dayalı bir gruba karşı nefret söylemine yasak getiriyor.

Bugüne dek önde gelen liderleri kurallarının çoğundan muaf tutan Twitter, siyasi isimlerin tartışmalı tweet'lerini paylaşmanın bu kişileri yaptıklarından sorumlu tutmaya ve tartışmayı teşvik etmeye yardımcı olduğunu öne sürüyordu.

Küfürlü ve tehdit edici davranış olarak adlandırılan paylaşımları yüzünden Twitter’ın Trump’ın hesabını kapatması için uzun süredir çağrı yapılıyordu.

Bazı aktivistler bu hafta Trump’ın İran’ı ABD’ye saldırması halinde bazı alanlarda “yok etmekle” tehdit etmesi üzerine şikayetlerini dile getirmişti. Trump, daha önceleri montajla başına CNN logosu konan bir adamı yumruklarken gösteren bir videoyu tweet atmış, Müslüman karşıtı ve görünüşe göre sahte videoları da retweet etmişti.

Hankes, “Amerika’da korunmasız topluluklar hakkında yaptığı tehlikeli açıklamaların seviyesinde görüldüğü üzere Donald Trump, Twitter ve başka her yerde siyasi söylemi değiştirdi” dedi. 
 


Öte yandan Trump dışında diğer siyasetçiler de Twitter’ın uyarı etiketinden paylarına düşeni alabilir.

Twitter'ın kan dondurucu görüntülerin yer aldığı materyalleri paylaşmayı yasakladığı bilinirken, Fransa’da savcılar aşırı sağcı Marine Le Pen hakkında şiddet içerikli IŞİD videosunu paylaşması nedeniyle 2018’de dava açmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun mart ayında Rio Karnavalı sırasında bir erkeğin diğerinin başına işeme görüntüsünü Twitter’da paylaşması büyük tepki çekmişti. 
 


Diğer taraftan sosyal medyada hakaret ve alay etmede çizginin nerede başlayıp nerede bittiği bilinmiyor. Muhataplarına “serseri”, “köpek” ya da “tam bir zavallı” şeklinde yakıştırmalarda bulunan Trump’ın yaptığı gibi bu sözler kendi başlarına bir ihlal anlamına gelmeyebiliyor. Bununla birlikte bir kişiye karşı devam eden hakaretler yasaklı taciz sınıfına girebiliyor.

Syracuse Üniversitesi’nden profesör ve sosyal medya uzmanı Jennifer Grygiel’e göre Twitter’ı böyle bir adım atmaya sevk eden faktör Trump’ın bu platformdaki hareketliliği.

ABD Başkanı’nın savaş başlatma, borsaları harekete geçirme ya da diğer dünya olaylarını etkileme kapasitesinin büyüklüğü göz önüne alındığında yeni kuralların fazla ileriye gidemeyeceğini belirten Grygiel, Twitter’ın bunun yerine liderlerin tweet'lerini daha onlar paylaşmadan gözden geçirme ve gerekli görülmesi halinde engellemesi tavsiyesinde bulunuyor.

AP’den yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU