ABD Konsolosluk çalışanı Metin Topuz'a tahliye çıkmadı

Erdoğan-Trump görüşmesine saatler kala yapılan duruşmada, "FETÖ'cü isimlerle irtibat" ve "casusluk" suçlamalarıyla hakim karşısına çıkan Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına karar verildi

'FETÖ mensubu' olduğu iddia edilen isimlerle ilişkide olduğu ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz yeniden hakim karşısına çıktı, mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki dördüncü duruşmaya, tutuklu sanık Metin Topuz ve avukatları katıldı.

Müşteki eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Faruk Çelik'in avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier ve ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell ile ABD'li gazeteciler de izledi. 

Duruşmada, tanık olarak dinlenmesine karar verilen Feyyaz Öztürk'e ulaşılamadığı ve kaçma ihtimali olduğu gerekçesiyle, savcı tutukluluğun devamını istedi.

Metin Topuz ise, tanık olarak dinlenmesi istenen Feyyaz Öztürk'ü tanımadığını ve bütün iddiaları reddettiğini söyledi, tahliyesini istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, İtalya'da olduğu belirtilen tanık Feyyaz Öztürk'ün beyanının istinabe yoluyla alınması için İtalya adli makamlarına gönderilmek üzere talimat yazılmasına karar verdi. 

Tanık Feyyaz Öztürk'ün sanık aleyhine dosyaya giren beyanlarının olduğunu ve bu beyanlara göre kuvvetli suç şüphesinin halen mevcut bulunduğunu da belirten heyet, istenen ceza miktarına göre kaçma şüphesini doğabileceği ve serbest bırakılması durumunda henüz beyanı alınmayan tanık üzerinde baskı oluşturmasının söz konusu olabileceği gerekçesiyle sanık Metin Topuz'un tutukluluk halinin devamına yönelik hüküm kurdu. 

Mahkeme heyeti duruşmayı 18 Eylül'e erteledi. 

4 Ekim 2018'de tutuklanan Metin Topuz'un, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve gizliliğin ihlali" suçlamalarıyla da 20 yıldan 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU