Avrupa’da 44 dereceye ulaşan kavurucu sıcaklardan yollar eridi, demiryolları büküldü, okullar kapatıldı

Katalonya’ya yayılan orman yangınları insanları evlerini terk etmeye zorluyor

Avrupa’nın 1500 yılından bu yana yaşadığı en sıcak 5 yaz mevsimi 21. yüzyılda / Fotoğraf: The Independent

Emma Snaith - The Independent

Tarihi sıcaklık dalgaları Avrupa’yı vururken İspanya’nın bazı bölgelerinde rüzgarla yayılan orman yangınları demiryollarını büküp okulların kapatılmasına neden oldu.

Sıcaklıklar çarşamba günü haziran ayı rekorunu kırarak Almanya, Polonya ve Çekya’da 40C’yi aştı. Fransa, Belçika ve İsviçre de bu hafta içinde kendi sıcaklık rekorlarını gördü. 

Yüzlerce itfaiyeci yerel hükümetin 20 yılın en kötüsü diye nitelediği Katalonya’daki orman yangınlarıyla mücadele ediyor. 

Tarragona bölgesinde en az 4 bin hektarlık ormanlık alan tahrip oldu ancak yetkililer bu tahribatın 20 bin hektara çıkmasından endişe ediyor. Şu ana kadar 30 kişi tahliye edildi ve 5 yol trafiğe kapatıldı. 
 

wildfire afp.jpg
Tarragona bölgesinde şu ana dek 30 kişi tahliye edildi ve 5 yol trafiğe kapatıldı / Fotoğraf: AFP


İspanya’nın kuzeyinde sıcaklıklar 44 dereceye yükselirken birkaç gün içinde ülke genelinde 11 bölgede sıcaklıkların 40 derecenin üstünde seyretmesi bekleniyor.

Sahradan gelen sıcak havanın kıtayı sarmasıyla sıcaklıkların önümüzdeki üç gün içinde daha da yükselmesi bekleniyor. 
 

wildfire reuters.jpg
İspanya'nın kuzeyinde  en az 4 bin hektarlık ormanlık alan tahrip oldu / Fotoğraf: Reuters


Almanya’da yetkililer Saxony-Anhalt otobanında yol zemininin bozulmaya başlaması nedeniyle 96 km. hız sınırı getirdi. Başkent Berlin’deyse aşırı sıcaklar nedeniyle üç çevre yolu geçici olarak trafiğe kapatıldı. 

Kuzey sahilindeyse Baltık Denizi yakınlarında bulunan demiryollarının büküldüğü Brandenburg’daki popüler turist rotasında bir kişi motorunu çıplak şekilde sürdüğü için polis tarafından uyarıldı.

Almanya’nın Polonya sınırında bulunan Coschen’de çarşamba günü sıcaklıklar 38.6 dereceyi görerek rekor kırmıştı. 

Fransa’daysa perşembe günü Paris’in güneyindeki 50 okulun aşırı sıcaklıklardan ötürü kapatılabileceği belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ulusal sınavların sıcaklardan ötürü ertelendiğini duyurmuştu. 

Fransa’nın ulusal hava tahmin ajansı Meteo sıcaklıkların ikinci kez en yüksek seviyeye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Ajans Nimes ve Carpentras’ta cuma günü sıcaklıkların 45 dereceye ulaşabileceğini söyledi. 

Sıcaklıkların şiddetlendirdiği hava kirliliğiyle mücadele etmek için yetkililer Paris, Lyon, Strasbourg ve Marseille’de eski araçların şehir merkezlerine girişini yasakladı.

Çarşamba günü sıcaklıkların 40 dereceye ulaştığı Fransa’nın güneyindeki sahillerde üç kişi hayatını kaybetti. 

Yetkililer 70’lerindeki bir kişinin denize girdiği sırada“termik şoktan” öldüğünü düşünüyor. 62 yaşındaki bir kadın ve 75 yaşındaki bir erkek de benzer gerekçelerle Montpellier sahilinde hayatını kaybetti.

Fransa’nın sağlık genel müdürü Jerome Salomon, “Ülke genelinde acil servis aramaları arttı. Sıcaklık dalgalarının etkilerini görmeye başlıyoruz. Bizim için senaryoların en kötüsü yaklaşıyor” dedi.

İtalyan Sağlık Bakanı perşembe günü sıcaklıkların 40 dereceye ulaşacağı beklentisiyle Roma, Floransa, Perugia, Bolzano, Brescia ve Rieti şehirlerinde “kırmızı alarm” ilan etti.

Milan’ın merkezi tren istasyonunun yakınlarında 72 yaşında Romanyalı bir evsiz adam ölü bulundu. Yetkililer sıcaklıkların ölüm nedenlerinden biri olduğunu düşünüyor. 

Bilim insanları iklim değişikliğiyle ilintili olarak Avrupa’da sıcak hava dalgalarının sıklaşacağını söyledi.

Almanya’da bulunan Potsdam Institute’ün iklim bilimi uzmanları Avrupa’nın 1500 yılından bu yana yaşadığı en sıcak 5 yaz mevsiminin 21.yüzyılda olduğunu söyledi.

Reading Üniversitesi’nde profesör Hannah Cloke, “Sıcaklık dalgalarının artışı iklim değişikliğinin en bariz etkilerinden biri. Bu tip ölümcül sıcaklıklar yüzyılın ortasında Avrupa’da daha çok yaygınlaşacak. Fakat eğer sera gazı salınımı kontrol altına alınmazsa bu görünüm çok daha kötüye gidebilir” ifadelerini kullandı.

Bunaltıcı sıcaklıkların pazar günü Avrupa'dan Atlantik’e doğru hareket etmesi bekleniyor.

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU