Yeniçağ yazarı: TÜİK başkanı neden azledildi, açıklıyorum

"Saraydan aldığım net bilgiye göre ENAG adlı bilim insanlarından oluşan bağımsız enflasyon araştırma grubunu dava ettiği için TÜİK Başkanı azledildi”

Eski TÜİK Başkanı Dinçer. (Fotoğraf: AA)

Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erdal Dinçer'in, bağımsız ekonomistlerden oluşa Enflasyon Araştırma Grubu'nu (ENAG) dava ettiği için görevden alındığını yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uğuroğlu’nun bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Saraydan aldığım net bilgiye göre ENAG adlı bilim insanlarından oluşan bağımsız enflasyon araştırma grubunu dava ettiği için TÜİK Başkanı azledildi. Açılan davada hâkim, TÜİK rakamları ile ENAG rakamlarını ister istemez mukayese edecektir ki; TÜİK mi haklı, ENAG mı haklı ortaya çıkacaktır. Gerçek rakam ENAG'ınki çıkarsa ne olacak? TÜİK rezil kepaze olmayacak mı? Gerçek ortaya çıkmayacak mı? Elbette çıkacak… Memurlar, emekliler, asgari ücretliler ENAG'ın gerçek rakamını görüp AKP iktidarına isyan etmeyecekler mi?

TÜİK'in kendi yaptığı TÜFE ve ÜFE ile bağımsız ekonomi bilim adamlarının TÜFE ve ÜFE rakamlarının mukayesesi mahkemede yapıldığı ve gerçek ortaya çıktığı zaman inanın bana milletin kandırıldığı ortaya çıkar, TÜİK tüm itibarını yargı kararı ile kaybeder, hatta Erdoğan istifa etmek zorunda kalır…

Saraydaki kıdemli danışman kaynağım AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılan bu dava nedeniyle TÜİK Başkanı Erdal Dinçer'e çok kızdığını ve görevinden azlettiğini söyledi.

Altaylı:  Karar çok önceden verildi

Habertürk yazarı Fatih Altaylı da Uğuroğlu’nun köşe yazısındaki iddianın doğru olmadığını söyledi. Altaylı’nın ifadesine göre TÜİK Başkanı Dinçer’in görevden alınma kararı ENAG’a dava açılmasından önce verilmişti.

Altaylı’nın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Sevgili Orhan Uğuroğlu, TÜİK Başkanı’nın görevden alınmasını bağımsız enflasyon hesaplaması yapan ENAG’a açtığı davaya bağlamış. bBu iddiasını da Saray kaynaklarına dayandırmış. Doğrudur, Saray kaynakları Orhan Uğuroğlu’na böyle bir bilgi vermiştir. Çünkü TÜİK Başkanı’nın gerçekte neden görevden alındığını söyleyecek halleri yok. Ama Orhan Bey bilsin ki, o dava açılmadan çok önce TÜİK Başkanı’nın görevden alınma kararı verilmişti. Neden ile bahane farklı farklı anlamlar içerir. Bahane ile nedeni birbirine karıştırmamak gerekir.

 

Yeniçağ, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU