Hendek davasında karar duruşması başladı... "Soma olmasın, Ermenek olmasın"

7 işçinin patlamada, 3 askerin ise kalan patlayıcıların tahliyesi sırasında hayatını kaybettiği olayla ilgili açılan davada, karar duruşması görülüyor. Savcılık mütalaasında sanıkların bilinçle taksirle öldürme suçundan cezalandırılmasını istiyor

Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda yaşanan patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, imha çalışmalarında ise 3 asker şehit olmuştu / Fotoğraf: AA

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 2020 yılının temmuz ayında yaşanan patlamayla ilgili davanın karar duruşması başladı.

Edinilen bilgiye göre, karar duruşmasından hemen önce, 22 müşteki şikayetinden vazgeçti.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatı Can Atalay, davanın sanığı Ali Rıza Ergenç Coşkun'un, davada müşteki olanları tek tek aradığını ileri sürdü ve şikayetten vazgeçenlerin de bu aramalardan sonra dosyaya dilekçe gönderdiklerini ifade etti.

Ferizli ilçesindeki cezaevi kampüsünde yer alan duruşma salonunda yapılan duruşma öncesinde, hayatını kaybedenlerin aileleri basın açıklaması yaptı. 

Basın açıklamasına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerden temsilciler ile hayatını kaybeden işçilerin yakınları katıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Soma olmasın, Ermenek olmasın"

Açıklamada ilk sözü, patlamada babasını kaybeden Merve Nur Yılmaz aldı. Yılmaz, "Buradaki mücadele, işçi sınıfının mücadelesidir. Bizim yakınlarımız, güvencesiz çalışma ve emek sömürüsü nedeniyle hayatını kaybetti" dedi.

Yılmaz'ın ardından konuşan Hatun Tepeçınar ise, "Bu davada adalet bekliyoruz. Adalet sağlanmazsa kendi adaletimizi biz sağlayacağız. Bu dava, Soma olmasın, Ermenek olmasın" ifadelerini kullandı.

Avukat Atalay: İşçi yakınları tehdit ediliyor, para teklif ediliyor

İşçi yakınlarının avukatları adına söz alan Can Atalay ise, Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın patronu Yaşar Coşkun'un babası Ali Rıza Ergenç Coşkun'un, duruşmadan önce patlamada hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin yakınlarını arayarak hem para teklif ettiğini hem de tehdit ettiğini ileri sürdü. 
 

WhatsApp Image 2022-01-31 at 10.39.18.jpeg
Duruşma salonu önünde basın açıklaması yapıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe


Bir önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcılık, tüm sanıklar hakkında, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma" suçlamasıyla 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istedi.

7 kişinin fabrikadaki, 3 kişinin de kalan patlayıcıları imha ederken yaşanan patlamada hayatını kaybettiği, 127 kişinin de yaralandığı olayla ilgili Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, hayatını kaybedenlerin avukatlarının beyanları ve talepleriyle başladı. 

Tutuklu patrondan işçilerin avukatına müdahale 

Avukat Can Atalay, savcılığın sanıklara bilinçli taksirle öldürmeye sebep oldukları gerekçesiyle ceza istemesine yönelik itirazlarını dile getirdi. Atalay, sanıkların olası kastla öldürmeye sebep olma suçlamasıyla cezalandırılması gerektiğine ilişkin konuşurken, fabrikanın patronu tutuklu sanık Yaşar Coşkun bağırarak müdahale etti. Coşkun'un müdahalesinden sonra duruşma salonunda kısa süreli gerginlik yaşandı. Mahkeme başkanının müdahalesiyle gerginlik bitti.

Sözlerine devam eden Atalay, sanıklardan dördünün fabrikadaki kaçak barut üretimi, kapasiteden fazla patlayıcı depolama gibi konularda söz sahibi olduğunu, diğer dört sanığın kusurunun ise teknik olduğunu belirtti.

Duruşma, öğle arasından sonra hayatını kaybeden işçi yakınlarının beyanlarıyla devam etti.

Yaşı nedeniyle tutuksuz yargılanan patron Yaşar Coşkun'un babası Ali Rıza Ergenç Coşkun'un resmi olarak bir görevi bulunmasa da tüm işleyişi onun yürüttüğü belirtilerek tutuklanması talep edildi.

Karar duruşmasının, işçi yakınlarının beyanları, sanık ve sanık avukatlarının savunmalarıyla en az 2 gün daha sürmesi bekleniyor

Ne olmuştu?

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11:15'te meydana gelen ve 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Fabrikada kalan patlayıcıların olaydan 6 gün sonra imha edilmek için taşındığı bölgede kamyondan indirilirken yaşanan ikinci patlamada da 3 asker şehit olmuştu.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında olduğu 5 kişi tutuklanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamadan hemen sonra, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun'la da görüştüğünü duyurmuştu.

Ayrıca, Yaşar Coşkun Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı'ydı.

MÜSİAD, fabrikadaki patlamadan hemen sonra 'moral yemeği' düzenlemişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU