Tayland, Kovid-19'u endemi ilan etmek için hamle yaptı

Tayland, ekonomisini canlandırabilmek için sınırlarını aşılı turistlere yeniden açacak

Tayland'ın Bangkok kentinde Çin Yeni Ay Yılı kutlamaları öncesinde yüz maskesi takan bir adam (Reuters)

Taylandlı yetkililer Kovid-19 pandemisini endemik bir hastalık olarak ilan etmek için cuma yeni yönetmelikleri onayladı.

Tayland Halk Sağlığı Bakanlığı sözcüsü Rungrueng Kitphati, hükümetin Kovid'i grip veya kızamık gibi bir hastalık olarak ele almaya başlama kararını vermesinin yaklaşık 6 ay ile bir yıl süreceğini söyledi.

Tayland Sağlık Bakanı Kiattiphum Wongrajit, perşembe bakanlığa bağlı Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi'nin akademik olarak kabul edilebilir kendi kriterlerine göre Kovid'i endemi ilan etmeyi planladığını söyledi.

Yönetmelikler ülkenin şu anda karşıladığı üç kriterden oluşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kriterler; günde 10 binden az yeni vaka olması, ölüm oranının hastaneye enfekte olmuş halde başvuranların yüzde 0,1'inden yüksek olmaması ve risk altındaki kişilerin yüzde 80'inden fazlasının en az iki doz aşı yaptırmış olması gerektiğini belirtiyor.

Tayland, 7 bin ile 9 bin arasında günlük yeni vaka bildiriyor. Ölüm oranı da yüzde 0,1'e düştü.

Rungrueng, şart uyarınca risk altındaki kişilerin yüzde 80'inden fazlasının tamamen aşılandığını da ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın durumunda herhangi bir değişikliği düşünmek için henüz çok erken olduğunu söylese de Tayland artık Kovid hastalığının endemik olduğunu ilan etmeyi değerlendirmek konusunda İspanya ve İsviçre'ye katıldı.

Bununla birlikte BM'nin sağlık kuruluşu, Omicron varyantının hızla yayılması göz önüne alarak Kovid'in endemik olduğunu ilan etmek için henüz kriterler belirlemedi.

DSÖ uzmanları daha önce bu kriterlerin Kovid'e neden olan yeni koronavirüs daha öngörülebilir hale geldiğinde ve sürekli salgınlar olmadığında ayrıntılarıyla ortaya çıkacağını söylemişti.

The Bangkok Post, Wongrajit'in şu sözlerine yer verdi:

Prensipte hastalık yayılabilir ancak şiddetli değil. Ölüm oranı kabul edilebilir düzeyde. Hastalığın dalgaları olabilir. Ancak daha da önemlisi yeterli bağışıklığa sahip olunması gerekiyor. Halk aşılanmalı ve tedavi sistemleri verimli olmalı.

Güneydoğu Asya'nın son derece popüler bir turizm merkezi olan ülke geçen hafta zarar gören ekonomisini canlandırmak amacıyla gelecek aydan itibaren aşılı ziyaretçiler için karantinasız vize programına devam edeceğini açıklamıştı.

Tayland Maliye Bakanlığı, ülkenin 2022'de 7 milyon yabancı ziyaretçi ağırlayacağını tahmin ediyor. Bakanlık iç harcama ve turizmdeki toparlanmanın etkisiyle bu yılki ekonomik büyüme tahminini de yüzde 4'te tuttu.

Tayland, cuma 8 bin 78 yeni vaka ve 22 ölüm bildirerek 2020'de pandeminin başlamasından bu yana 2,4 milyon doğrulanmış vakaya ulaştı.

Ülke, tüm nüfusunun yüzde 70'ini veya kabaca 48,3 milyon kişiyi tamamen aşıladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU