OpenSea: Ücretsiz NFT'lerin yüzde 80'den fazlası sahte ya da spam

Platform, sahtekarlık karşısında bazı çözümler üzerinde çalışıldığını açıkladı

2017'de kurulan OpenSea, NFT pazarlarının en büyüğü olarak görülüyor (OpenSea)

OpenSea, NFT ticaretindeki sahtekarlığı gözler önüne serdi. NFT pazarı, platformda ücretsiz oluşturulan NFT'lerin yüzde 80'inden fazlasının sahte, çalıntı veya spam olduğunu bildirdi.

Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

OpenSea, bir blok zincirinde NFT oluşturan bir kişinin işlemler için ödenmesi gereken "gas" ücretini ödememesinin sağlandığı bir özelliğe sahip. Ücret en nihayetinde eseri alan kişi tarafından ödeniyor.

Platform, bu özellikle oluşturulacak NFT sayısının 50'yle sınırlandığını iki gün önce duyurdu. Bütçesi bulunmayan kişilerin işine fazlasıyla yarayan bu özelliğin sınırlandırılması pek çok kişinin tepkisini çekti.

OpenSea dün yaptığı açıklamada geri adım attığını bildirirken neden bir sınır getirildiğini açıkladı.

Son dönemde özelliğin kötüye kullanımının katlanarak arttığını savunan OpenSea, "Bu araçla oluşturulan öğelerin yüzde 80'inden fazlası intihal eserler, sahte koleksiyonlar ve spam'lardan oluşuyor" ifadesini kullandı.

Şirket, kötü niyetli kişileri caydıracak ve içerik üreticilerini destekleyecek çözümler üzerinde çalışmaların sürdüğü bildirdi. Bundan sonraki kararların, uygulanmadan önce kullanıcılarla paylaşılacağı duyuruldu.

 

Independent Türkçe, Vice, Engadget

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU