İklim değişikliği Yunan eserlerini tehdit ediyor

Bilim insanları, hava kirliliği ve yağmurun mermerleri aşındırdığına dikkat çekiyor

Atina’daki Partenon Tapınağı / Fotoğraf: Greece-IS

Atina’da düzenlenen İklim Değişikliği ve Kültürel Miras Konferansı’nda bilim insanları, iklim değişikliğinin, dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Akropolis’teki Partenon Tapınağı dahil olmak üzere Yunanistan’daki tarihi anıtları tehdit ettiğini belirtti.

Tarihi MÖ 5. yy’a dayanan Akropolis’te bulunan Partenon Tapınağı, Yunan başkentinin kalbinde yer alıyor.

Bilim insanları, Partenon Tapınağı’nın inşa edildiği Akropolis’in, Yunanistan'daki en eski arkeolojik alan olduğunu ancak hava kirliliğinin ve asit yağmurunun mermerlerini aşındırdığına dikkat çekti ve iklim değişikliğinin bu etkiyi giderek daha fazla arttırdığına dair kanıtlar olduğunu belirtti.

Yine taşkınların da bu önemli eserlerde yapısal sorunlara neden olduğu ifade edildi.

Yunanistan Kültür Bakanlığı sözcüsü Maria Flazaki, "Eski şehir kentinin duvarları geçmişte olduğundan daha fazla aşınıyor. Her yıl daha fazla vakamız var.  Eski şehirlerin duvarlarını korumak için daha fazla para fon veriyoruz” dedi.

Yunanistan’ın köklü üniversitelerinden biri olan Atina Akademisi profesörlerinden Christos Zerifos, bazen kuraklık bazen de sel gibi doğa olaylarının eserleri etkilediğini söyleyerek, bu eserlerin daha fazla korunmaya ihtiyacı olduğunu, hava olaylarına karşı izleme sisteminin kurulması gerektiğini belirtti.

Onlarca yıldır Akropolis ve eserlerini korumak için çaba sarf edildi. Bu çabalar, 1970’lerin ortalarında hızlanırken, Atina son on yıldır şiddetli sel ve orman yangınlarından çok fazla etkilendi.

2007’deki orman yangını olimpiyat oyunlarının doğum yeri olan Panathinaiko Stadyumu’nu etrafındaki önemli tarihi eserleri olumsuz etkiledi.

Akropolis'in zirvesi deniz seviyesinden 156 metre, Atina’nın genelinden ise 92 metre yüksekliktedir.

Gerçek bir doğal kale olan tarihi Akropolis, uçurumla kaplıdır. Akropolis, konumu ve stratejik önemi sayesinde birçok ulusun öncelikli hedefi olurken, tapınak ve anıtlarla doludur. Burayı yüksek kale duvarları çevreler. Akropolis, ilk Yunan mabedini içinde barındırır. Akropolis’in büyük kısmı Persler tarafından yıkılmış daha sonra 447 tarihinde onarılmıştır.

Akropolis Tapınağı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, minarelerle çevrili büyük bir camiye dönüştürülmüş, Haçlılar döneminde piskoposların merkezi olmuştur. Atina yönetimi sürekli olarak bu bölgeyi tadilata tabi tutmaktadır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU