Kazakistan kripto para madencilerinin elektriğini kesti

"Madenciler günde yaklaşık 1 milyon dolar zarar ediyor"

Kripto para piyasasındaki çöküş devam ederken, madencilik faaliyetleri çevreye verdikleri zarar nedeniyle de tartışma konusu olmuştu (Unsplash)

Kazakistan'da kripto para madenciliği şubata kadar durduruldu.

Çin'in mayısta kripto para madenciliğini yasaklamasıyla sektörün en büyük ikinci merkezi haline gelen Kazakistan'da madencilik çalışmaları 8 günlüğüne askıya alındı.

Devlete ait elektrik şebekesi şirketi KEGOC'dan salı günü yapılan açıklamada madencilik faaliyetlerinin 24 Ocak-31 Ocak arasında durdurulduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre kayıt altında çalışan 69 kripto madenciliği şirketine bilgilendirme yazısı gönderildi. Açıklamada kararın "elektrik ve bütünlüklü bir enerji sistemi kapasitesi arasında denge sağlanmasına dair yaşanan zorluktan ötürü" alındığı ifade edildi.

Öte yandan Kazakistan Blok Zincir ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği Başkanı Alan Dorjiyev, KEGOC'un kripto para madencilerine 17 Ocak'tan beri elektrik vermediğini iddia etti.

Dorjiyev, "Ülkenin elektrik altyapısında ne zaman bir sorun çıksa KEGOC bundan madencileri sorumlu tutuyordu. Şimdi kendilerine mazeret de buldular" dedi.

Yetkili, söz konusu kesinti nedeniyle madencilerin günde yaklaşık 1 milyon dolar zarara uğradığını belirtti.

Yoğun elektrik tüketen makineler gerektiren kripto para madenciliği ülkede ciddi bir enerji krizine yol açmıştı.
 


Hükümet geçen yıl enerji açığının kapatılması için nükleer santral inşa etmeyi planladıklarını açıklamış, hatta başkent Nur-Sultan'daki yetkililer Rusya'dan elektrik almak zorunda kalmıştı.

Enerji krizi yalnızca Kazakistan'la sınırlı kalmamış, Orta Asya bölgesini de etkilemişti. Salı günü Kazakistan'ın yanı sıra Özbekistan ve Kırgızistan'da da toplu elektrik kesintisi yaşanmıştı.

Dorjiyev ise kesintilerin kripto para madenciliğinden değil, ülkenin Sovyet döneminden kalma elektrik altyapısındaki sorunlardan kaynaklandığını savunmuştu.

Yetkili, kripto para madenciliğinin yeterli şekilde fonlanmadığını öne sürerek "Bir noktadan sonra KEGOC ve Enerji Bakanlığı, bahane olarak madencileri göstermeye başladı" ifadelerini kullanmıştı.



Independent Türkçe, Bloomberg, Eurasianet, Investment Monitor

Derleyen: Yasin Sofuoğlu 

DAHA FAZLA HABER OKU