Keanu Reeves, Çin milliyetçilerinin hedefinde

Kullanıcılardan biri, "Bu aktörler Çin pazarını kaybetmekten korkmuyor mu?" dedi

Keanu Reeves, Aralık 2021'de vizyona giren The Matrix Resurrections'da ikonik Neo karakterini son kez canlandırmıştı (AP)

Kanadalı aktör Keanu Reeves'in New York merkezli Tibet Evi'nin (Tibet House U.S) yardım konserine martta katılacağına yönelik haberler Çin milliyetçilerini kızdırdı. Çin sosyal medyasında yayılan haberin ardından, The Matrix Resurrections boykotu gündemde. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada "küçük pembeler" (little pinks) olarak bilinen Çin milliyetçileri The Matrix serisinin 4. filminin boykot edilmesi gerektiğini ve Çin pazarından çıkarılması gerektiğini düşünüyor. 

The Matrix Resurrections gişede ortalama bir başarı elde etti ve filmin gelecek hafta salı Çin Yeni Yılı tatilinde gösterilecek filmler arasında muhtemelen yer almayacağı belirtildi. 

 

 

Çin'in Twitter'a benzer sosyal medya uygulaması Weibo'da bir kullanıcı şu ifadeleri kullandı:

Keanu Reeves bunu nasıl anlayamaz ve Tibet yanlısı bağımsızlık konserine katılır? Bu ünlüler Çin pazarını kaybetmekten korkmuyor mu?

Bir başka kullanıcıysa şunları dile getirdi:

The Matrix Resurrections vizyondan kaldırılabilir. Çin pazarından defolun, teşekkürler.

Çin sosyal medyasındaki tepki Reeves'in yanı sıra Patti Smith, Laurie Anderson, Trey Anastasio ve Jason Isbell gibi isimlerin 3 Mart'ta düzenlenecek sanal yardım konserine katılacağının gündeme gelmesinin ardından patlak verdi. 

Etkinliğin sanat yönetmenliğini, üç kez Akademi Ödülleri'nde aday gösterilmiş besteci Philip Glass yapıyor. Glass, 1999 yapımı The Truman Show'un film müzikleriyle Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Müzik ödülüne layık görülmüştü. 

Pekin yönetimi, Tibet Evi'ni bağımsızlık yanlısı bir kuruluş olarak görüyor. 

Tibet'in bağımsızlığını savunan kişilerin yanı sıra kuruluşa destek veren Hollywood yıldızları ülkede kara listeye alınabiliyor. Richard Gere, Brad Pitt ve Selena Gomez bu muameleye maruz kalan ünlüler arasındaydı. 

1950'de Çin, Tibet'in kontrolünü ele geçirmiş, başta ruhani lider Dalay Lama olmak üzere pek çok Tibetli bu duruma karşı çıkmıştı.

Çin yönetimine karşı 1959'da gerçekleşen başarısız ayaklanmanın ardından Dalay Lama'yla birlikte binlerce kişi Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu. 

Pekin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Çin'e karşı çıkan Tibetliler ise ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olarak değerlendiriyor.

 

Independent Türkçe, Variety, We Got This Covered

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU