Ergin Ataman: Bana adeta mobbing uygulandı

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, "Final serisinde 6 maç boyunca, Türkiye'de hatta dünyada hiçbir spor adamının maruz kalmayacağı biçimde psikolojik baskı altına sokuldum" dedi

Ergin Ataman / Fotoğraf: AA

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde 2018-2019 sezonunu şampiyon tamamlayan Anadolu Efes'in başantrenörü Ergin Ataman, Fenerbahçe Beko ile oynanan play-off final serisinde zor şartlar altında mücadele ettiğini dile getirdi. 

Bu sezon lacivert-beyazlı takımı ligde şampiyonluğa taşıyan, tarihinde ilk kez THY Avrupa Ligi'nde final oynatan ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazandıran Ataman, önemli açıklamalarda bulundu.

Deneyimli başantrenör, final serisinin son maçında takımını yönetmek için hiç ayağa kalkmaması ve müsabakanın bitiş düdüğünün ardından sevinmeden hemen soyunma odasına gitmesine ilişkin olarak, "Tepkim sistemeydi. Final serisinde 6 maç boyunca, Türkiye'de hatta dünyada hiçbir spor adamının maruz kalmayacağı biçimde psikolojik baskı altına sokuldum. Bana adeta bir mobbing uygulandı. Bu ağır küfürler ve hakaretler, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı'nın ve yöneticilerinin gözü önünde oldu. Eskiden 3 anons yapıldıktan sonra takımlara saha kapatma cezası verilirdi. Geçmişte çok takım bundan zarar gördü. Beşiktaş ve Pınar Karşıyaka bu durumdan zarar gördü. Dediler ki yönetmelikler değişti, para cezası var" ifadelerini kullandı.

Play-off final serisi son maçı öncesinde, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'nun Fenerbahçe Beko'ya verilen seyircisiz oynama cezasını ertelemesine eleştiride bulunan Ergin Ataman, şöyle konuştu: 

Üst üste para cezaları katlanırsa ve altıncı maçta devam ederse o zaman seyirci gelemeyecekti. Federasyon bunu final serisinin son maçından bir gün önce açıkladı. Bana sürekli hakaret ve küfür eden bir grup var, onlar maça gelemeyecekler diye ben de rahattım. Dedim ki kendi sahamızda bu şeylere maruz kalmadan maç oynayacağız. Maçtan saatler önce hiç anlayamadığım bir sebepten dolayı Tahkim Kurulu bu kararı erteledi. Bu cezalardan üçü final serisindeki olaylardan dolayı verildi. Cezanın uygulanacağı zamanı erteliyorsun. Bu cezalar gelecek sezon ligin başlarında çekilecek.

Erteleme kararının oyuncularını motive ettiğini aktaran Ataman, "Bu ceza, örneğin Sakaryaspor, Afyon Belediyespor veya İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçlarında geçerli olacak. Zaten maça gitmiyorlar. 40-50 kişi gidiyor. Bu bir komedi. Ben Türkiye'de 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un uygulanması gerektiğini belirtirken, bir de üzerine kendi federasyonumun vermiş olduğu cezayı kaldırıyoruz. Ne zaman yapıyoruz? Maçtan iki saat önce. Benim tepkim bunaydı. Çok sinirliydim. Final serisinde hakeme ne zaman biraz hareketlensem, o grubun hakaretleri başlıyor. Bunlar olsaydı, sisteme tepki olarak sahadan atılabilirdim. Bu yüzden oturdum ve durumu gördüm. Gerekirse ayağa kalkarsın. Final maçı da iyi gitti. Böyle olunca ayağa kalkmama gerek kalmadan oyuncular olayı çözdü" diye konuştu.

"Türk basınında bazı arkadaşlar takımların amigosu gibi"

Ergin Ataman, takımda Türk oyunculara yeterli süre vermediğine yönelik eleştirilere, "Türk basınında bazı arkadaşlar takımların amigosu gibi yazılar yazıp, yorumlar yapıyorlar. Formayla yorum yapıyorlar. Bunlara değer vermiyorum. Her şey sahada. İki sezondur bu takımın en önemli parçalarından biri kaptan Doğuş Balbay. Doğuş bu sezon bize maçlar kazandırdı, 20-25 dakika oynadığı maçlar var. Buğrahan Tuncer ve Metecan Birsen ilk kez böyle bir ekipte yer alıyor. Benim elimde A Milli Takım'da yıllarca oynamış bir tek Sertaç Şanlı var. O da ligde yeteri kadar süre aldı" yanıtını verdi.

"Ergin Ataman gençleri oynatmıyor, süre vermiyor derken, biraz da geçmişe bakmak lazım" açıklamasını yapan Ataman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türk basketbolunda yetişen, NBA'e giden oyuncuların çoğu buradan çıktı. Çoğunun da antrenörü Aydın Örs ve bendim. Hidayet Türkoğlu, Mirsad Türkcan, Mehmet Okur, Hüseyin Beşok ve Ömer Onan. Bunların hepsi bizim dönemlerimizde çıktı. Benim eleştirim Türkiye'de sisteme. Yerli oyuncuların hep oynaması ve bunun için de kuralların olması gerektiğini söyledim. Anadolu kulüplerinde ciddi dakikalar almalılar. Türk vatandaşı ile yabancı olmak arasında fark yok. Kim iyiyse o oynar.

"Sosyal medya hesaplarımı açmayı düşünmüyorum"

Final serisinde aldığı kararla sosyal medya hesaplarını kapatan Ataman, şu değerlendirmede bulundu:

Sosyal medya hesaplarımı açmayı düşünmüyorum. Maalesef Türkiye'de sosyal medyada çok ciddi anlamda dejenerasyon ve kirlilik gözlemliyorum. Bunun son bir ay içinde ne boyutlara geldiğini gördüm. Bu beni çok demoralize ediyor. Kendi hayatıma döndüm. Demokrasi ve fikir özgürlüğü insanlara ağır hakaret etmek değil. Bunlarla mücadele edecek bir yöntem de yok. Sahte hesaplar açıp oradan sana ulaşıyorlar. Sistem kendini düzeltene kadar ben sosyal medyadan çıktım. Ben yıllarca Avrupa'da da çalıştım, hiç böyle bir şey görmedim. Sosyal medya üzerinden bu kadar taciz görmedim. Önümüzdeki sezon Avrupa Ligi başladığında yeniden gündeme gelir mi, bakacağız.

Play-off final serisi boyunca Fenerbahçe Beko taraftarının aleyhine yaptığı tezahürat ve ettiği küfürleri duymamak için maç öncesinde kulaklıkla sahaya çıkan Ergin Ataman, dinlediği müziklerle ilgili, "Rocky filminin müziğini biliyorsunuz. Sporda en çok motive eden unsur. Geri adım atmayan, en zor şartlarda bile insanın tüylerini diken diken eden bir müzik. Duman grubunun şarkısı 'Senden Daha Güzel' ise Anadolu Efes'in son yıllarda en çok beğeni toplayan klasikleşmiş bir parçası. 'Gerçekleri Tarih Yazar' bestesi ise tarihi bir final oynuyoruz, tarihi bir seri. Bugüne kadar gittiğim her kulüpte çok önemli başarılar kazandım. Bir de ben Galatasaraylıyım. Türk Telekom Stadı'na her gittiğimde o müzik beni heyecanlandırır" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU