Saygı Öztürk: İmamoğlu’nun görüntüleri için gözler Zafer müdürde

"Bir emniyet yetkilisi, 'MOBESE kayıtları bizden çıkmadıktan sonra hiçbir yerden çıkması mümkün değil. Bu işin gizli kalması da asla kabul edilemez. Bugün olmasa bile yarın ortaya çıkacaktır' dedi"

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun MOBESE görüntüleri için gözlerin İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’a çevrildiğini yazdı.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında Aktaş’ın yasa dışı dinleme iddiaları dolayısıyla yargılandığını hatırlattı:

İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, yasa dışı dinleme iddiaları nedeniyle geçmişte açığa alındı, uzun süre yargılandı. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde, dinlemeye adı karışan diğer 8 sanıkla birlikte beraat etti. AKP iktidarı döneminde yıldızı parladı. Sonunda, her emniyet mensubunun hayalini kurduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atandı.

“MOBESE kayıtlarını kim çıkardı, bunun için kimin talimatı oldu, kayıtlar çıkarıldıktan sonra kime teslim edildi, sonra basına servisi kim yaptı?” sorularını gündeme getiren Öztürk, görüntülerin ancak şu hallerde emniyet dışına çıkarılabileceğini belirtti:

  • Savcılık makamının isteği üzerine yürütülen bir soruşturma kapsamında olayın çözülmesi için istenebilir.
     
  •  Mahkeme tarafından yürütülen bir kovuşturma kapsamında olayın aydınlatılması için istenebilir.
     
  • İdari soruşturma kapsamında ön inceleme, araştırma-soruşturma kapsamında alınabilir.
     
  •  Bir olayın aydınlatılması için yetkili makamların görev alanları içinde ve talimatla bu görüntüler alınabilir. Bunlar istihbarat, güvenlik amaçlı olduğu gibi kamuoyunu bilgilendirmek için alınabilir.

Bu görüntüleri kopyalayabilmek için her polis memurunun şifresiyle bir sisteme giriş yaptığını belirten Öztürk, Aktaş’ın konunun soruşturulması için müfettiş talep etmesi gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öztürk, yazısında ismini vermediği bir emniyet görevlisinin “MOBESE kayıtları bizden çıkmadıktan sonra hiçbir yerden çıkması mümkün değil. Bu işin gizli kalması da asla kabul edilemez. Bugün olmasa bile yarın ortaya çıkacaktır” dediğini de belirtti.

İmamoğlu’nun bu işin peşini bırakmaması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Benzer durumda izlenenler, görüntüleri servis edilenler olduğu da akla geliyor. Unutmayalım! Emniyet'te her zaman yasadışı emir verenlerin de bir gün kayıtları ortaya çıkar. O yüzden İmamoğlu'nun şikayette bulunması da önemli bir adımdır” dedi.

Ne olmuştu?

İmamoğlu’nun kar yağışının başladığı 24 Ocak'ta, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott ile bir restoranda yemek yemesi tartışma konusu olmuştu. İktidar kanadından İmamoğlu’na yönelik çok sayıda eleştiri gelmişti. İmamoğlu’nun restorana gidişiyle ilgili MOBESE görüntüleri paylaşılması ise farklı bir tartışmayı alevlendirmişti. İmamoğlu, “Bu, sürecin parçası yapılarak servis ediliyor, birileri bunu kullanıyor. Bu çok önemli bir meseledir. Bunun talimatını kim verdiyse, kim müsaade ettiyse, önemini bir insan şu an gözlerimin içine bakarak anlayabilir. Mevcut konunun önüne geçmesin diye bu kadar konuşuyorum. Ama hukuki olarak takipçisi olacağımı, mücadelemin devam edeceğini söyleyeyim” ifadelerini kullanmıştı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU