Yapay zeka ortaya koydu: Antarktika'da keşfedilmeyi bekleyen muhtemelen 300 binden fazla göktaşı var

Bilim insanları "hazine haritası" hazırladı

Bilim insanları, Antarktika'da ileride yapılacak keşiflerde toplanan verilerin yapay zekayı iyileştirmede kullanılabileceğini umuyor (Case Western Reserve Üniversitesi)

Yapay zekadan yararlanan bilim insanları, Antarktika'da keşfedilmeyi bekleyen muhtemelen 300 binden fazla göktaşı olduğunu tespit etti. Bu taşların nerede bulunabileceğiyle ilgili bir "hazine haritası" hazırlandı.

Dünya'da bulunan göktaşlarının hemen hemen üçte ikisi Antarktika'da ele geçirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kıtanın soğuk ve kuru havası, uzaydan gelen kayaların korunmasını sağlıyor. Antarktika'ya düşen göktaşları, buz tabakalarının içine zamanla yerleşiyor. Buz tabakaları da kıtanın uçlarına kayıyor.

Buza sıkışmış bu meteoritlerin çoğu okyanusa düşüyor. Ancak bazı meteoritler, rüzgar gibi faktörler sebebiyle rengi değişen mavi buz alanlarında birikiyor.

Buzun akış şeklinin yanı sıra iklim ve arazi koşulları uygun olursa, göktaşları mavi buzun yüzeyinde açıkta kalıyor. Araştırmacılar bu sayede onları kolayca tespit edebiliyor. Astronomi odaklı haber sitesi Space.com, Antarktika'da bulunan göktaşlarının neredeyse hepsinin mavi buz bölgelerinde keşfedildiğini bildirdi.

Öte yandan bu tür bölgelerin çoğu tamamen şans eseri ve maliyetli keşif görevlerindeki deneyimler sayesinde bulundu. Ayrıca birçok görevde uzmanlar eli boş geri dönüyor. Zira sıcaklık, rüzgar hızı ve topografya gibi faktörler, göktaşı avını bir şans oyununa dönüştürüyor.

Göktaşı barındırabilecek 600'den fazla bölge belirlendi

Antarktika'da daha önce göktaşlarının bulunduğu yerlerin benzerliklerine dayanarak göktaşı barındırması muhtemel henüz keşfedilmemiş bölgeleri belirlemek isteyen bilim insanları, yapay zekaya dayalı yeni bir strateji geliştirdi.

Ekip, önceki keşif görevlerinde toplanan verileri ve uydu görüntülerini bir algoritmaya aktardı. Yapay zeka sıcaklık, buz hızı, eğim ve radar verilerini kullanarak bir analiz yaptı.

Science Advances adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan sonuçlara göre algoritma, göktaşı bakımından zengin olduğu bilinen bölgelerinin yaklaşık yüzde 83'ü doğru tanımladı.

Yapay zeka ayrıca, henüz keşfedilmeyenlerle birlikte çok sayıda meteroitin olabileceği 600'den fazla bölge belirledi.
 

Harita
"Hazine haritası", göktaşlarının Antarktika'da nasıl dağıldığını gösteriyor (Veronica Tollenaar)


Bilim insanları, Antarktika'da bugüne kadar bulunan 45 bini aşkın göktaşının, bölgedeki bütün göktaşlarının sadece yüzde 5 ila yüzde 13'ünü oluşturduğunu tespit etti.

Araştırma ekibinde yer alan buzulbilimci Veronica Tollenaar, Antarktika'da 300 binden fazla göktaşının keşfedilmemiş halde durduğunu hesapladıklarını belirtti.

Yapay zekanın yüzde 100 doğru olmadığına dikkat çeken Tollenaar, bölgede çalışma yapacak kişilerin kötü sürprizle karşılaşıp meteorit bulamayabileceğini söyleyerek uyardı.

 

Independent Türkçe, Space, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU