Şehit cenazesinde saldırı davasında Kılıçdaroğlu'nun koruması dinlendi: Düşseydik kalkamazdık, bizi tekmelerle öldürürlerdi

Saldırı sırasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun koruma müdürü olan Koray Aslan, "Bu olay sıradan kalabalığın planlayacağı bir olay değil. Bu planlanmış bir olay. Biz nereye gitsek takip ediyorlardı" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Ankara'nın Çubuk ilçesindeki şehit cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyla ilgili 36 kişinin yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar ve avukatları ile Kılıçdaroğlu'nun ve diğer müştekilerin avukatları katıldı. Bazı CHP milletvekilleri ile parti yöneticileri de duruşmayı takip etti.

"Elimde sinek vardı"

Duruşmada savunma yapan sanıklardan Ramazan Onbaşı, olay günü Levent Gök'e vurma niyetinin olmadığını ileri sürerek, "Kalabalıkta sıkıştığım için elimi yukarı kaldırdım. Elimde sinek vardı, elimi ovuştururken kendisine yanlışlıkla vurdum." dedi.

Akli yönden kısıtlı olduğu belirtilen Onbaşı, olay anına ilişkin görüntülerin izletilmesi üzerine, "Görüntülerdeki kişi benim. Ben Levent Gök ile fotoğraf çektirmek için yanına gittim. Bir anı olsun diye." ifadesini kullandı.

"Evi yakın diye bağırmadım"

Sanıklardan Yakup Karakoç da hakkındaki yurtdışı yasağının kalkmasını isteyerek, "Bu olayda hiç kimsenin şahsi meselesi yok. Suçsuzum. Hakkımdaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ediyorum." dedi.

Sanık Sevim Gölyeri ise "Ben evi yakın diye bağırmadım, ben anaları yaktı, evlatları yaktı diye bağırdım." diye konuştu.

"Kimseyi tahrik etmedim"

Sanıklardan Osman Sarıgün, olay sırasında insanları tahrik ettiği iddiasına ilişkin, "Benim kimseyi tahrik etme niyetim yoktu. Kimseyi tahrik etmedim." ifadesini kullandı.

Hakimin, "'Bizim askerlerimizi öldüren suçlu o.' ifadesiyle neyi amaçlıyorsun?" sorusuna Sarıgün, "Ben öyle bir şey demedim." karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu'nun köyde olduğunu bilmediğini, cenaze namazından sonra Kılıçdaroğlu'nun koruma görevlileriyle tartıştığını iddia eden sanık Koray Demirel de "Korumalardan biri yol vermemi söyledi. Ben çekilemeyeceğimi söyledim. Onlar arabama vurdular. Orada tahrike uğradık, saldırıya uğradık. Annemin şahit olarak dinlenmesini istiyorum." diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koruma müdürü Aslan: Etrafımızda 20-30 jandarma olsa böyle olaylar yaşanmayacaktı

Sanık beyanlarının ardından Kılıçdaroğlu'nun eski koruma müdürü Koray Aslan tanık olarak dinlenildi.

Şehit bilgisini bir gün önce aldıklarını ve ertesi gün Koruma Şubeyi arayarak bilgi verdiklerini ifade eden Aslan, şunları anlattı:

Olay günü sabah 10.03'te polis Zafer Koçer Koruma Şubeyi arayarak şehit cenazesine katılacağımızı söyledi. Ayrıca Milli Savunma Bakanımızın koruma müdürü saat 11.00 sıralarında beni aradı, 'Katılıyor musunuz?' dedi. Ben de katılacağımızı söyledim. Araçtan indiğimizde 'Bay Kemal dışarı. PKK dışarı' şeklinde protestolar başlamıştı. Namaz kılındıktan sonra şehit naaşının konulduğu top arabasının arkasından giderken kalabalığın arasında kaldık. Bu sırada ben 'Evlere gidelim' dedim. Eve girdik, genel başkanı antreye oturttum. Dışarıdaki kalabalığı gözetlemek için cama gittim. Emniyet Genel Müdürü, Milli Savunma Bakanı geldi. Ardından biz polis aracıyla bilmediğimiz bir yoldan çıktık. Alttan, üstten öyle tekmeler yedik ki. Genel Başkan düşmesin diye kendisini tuttum. Düşersek kalkamazdık. Kendisine vurulduğunu gördüm. Kimin vurduğunu beline sarıldığım için görmedim. Düşseydik kalkamazdık sözünden amacım düşseydik, biz orada ölürdük. Bizi tekmelerle öldürürlerdi

Güvenlik tedbirlerinin yetersiz olduğunu savunan Aslan, "Kolluk kuvvetleri yeterince müdahale etmedi. Etrafımızda 20-30 jandarma olsa böyle olaylar yaşanmayacaktı. Bu olay sıradan kalabalığın planlayacağı bir olay değil. Bu planlanmış bir olay. Biz nereye gitsek takip ediyorlardı." diye konuştu.

Duruşma ertelendi

Sanıklar hakkındaki adli kontrol kararının devamına, görevsizlik talebinin reddine karar veren hakim, duruşmayı 10 Mart 2022’ye erteledi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU