Roma İmparatorluğu'nun kayda geçen son gladyatör arenası gün yüzüne çıkarıldı

Arena, Augusta Raurica'da keşfedilen üçüncü amfi tiyatro oldu

Arenanın duvarlarının yaklaşık dörtte biri ortaya çıkarıldı (Kanton Aargau)

İsviçre'deki arkeologlar, seyircilerin gladyatör dövüşlerini ve hayvan avlarını izlediği bir amfi tiyatronun kalıntılarını ortaya çıkardı.

Amfi tiyatronun kayıtlara geçen ve Roma döneminden kaldığı anlaşılan en son gladyatör arenası olduğu ifade edildi.

Oval biçimli arenanın MS 4. yüzyılda inşa edildiği belirtildi.

İsviçre'nin Kaiseraugst bölgesindeki arkeolojik alanda yapılan kazıyı yöneten Jakob Baerlocher'a göre analizler, bu yapının Roma İmparatorluğu'nun keşfedilen en son arenası olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Livescience'a konuşan arkeolog, yapının taş bloklarının ve harcı gibi yapı malzemelerinin MS 4. yüzyıla işaret eden ipuçları arasında yer aldığını söyledi.

İsviçre'nin Fransa ve Almanya sınırına yakın bir bölgede yer alan Kaiseraugst'taki arkeolojik kazı alanı, adını antik Roma kenti Augusta Raurica'dan alıyor.

Keşfi 19 Ocak'ta açıklayan yetkililer, bu yapının Augusta Raurica'da bugüne kadar keşfedilen üçüncü Roma arenası olduğunu belirtti.

Açıklamaya göre arkeologlar, kazı alanında Roma döneminden kalma bir taş ocağı olduğunu biliyordu ama bir arena bulmayı beklemiyordu.

Yaklaşık 50 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğindeki amfi tiyatro, taş ocağıyla aynı vadide ortaya çıkarıldı.

Keşfin ilk olarak Aralık 2021'de yapıldığı ve yaklaşık bir aylık incelemenin ardından kamuoyuna duyurulduğu bildirildi.

Geçen yılın aralık ayı, Roma yapılarına yönelik araştırmalar açısından epey verimli geçmişti. Eylül 2021'de Türkiye'deki Bergama Amfi Tiyatrosu'nda da yeni yapılar ortaya çıkarılmıştı.

MS 2. yüzyılda gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerine ev sahipliği yapan ve Bergamalı ilk Hıristiyanların idamına sahne olan arenada bugünkü locaları hatırlatan, isme tahsis edilmiş oturma alanları keşfedilmişti.

Seçkinlerin isimlerinin kazındığı taştan koltukların, satın alındığı veya dönemsel kullanım için kiralandığı tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, AA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU