Merkez Bankası, 2022 enflasyon tahminini yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükseltti

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminleri de yukarı yönlü bir şekilde revize edildi. 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2'ye yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2022-I"in tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "2022 yıl sonu enflasyon tahminini 11,4 puanlık güncellemeyle yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükselttik. Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 23,2, 2023 sonunda yüzde 8,2 ve 2024 sonunda yüzde 5 seviyelerine tekabül etmektedir" dedi.

Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyon raporu sunumunda yaptığı açıklamalara göre Merkez Bankası'nın (TCMB) 2022-2023 yılı tahminleri şöyle:

  • 2022 ham petrol fiyatı tahmini 80,4 (önceki 77,5) dolar, 2023 tahmini 74,3 dolar
  • Gıda enflasyonu varsayımı 2022 için yüzzde 24,2 (önceki yüzde 13,9), 2023 için yüzde 10 olarak belirledi
  • 2022 sonu enflasyon orta nokta tahmini yüzde 23,2 (önceki yüzde 11,8), 2023 sonu enflasyon orta nokta tahmini yüzde 8,2, 2024 sonu enflasyon orta nokta tahmini yüzde 5 

"İstihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz"

İstihdam görünümündeki iyileşmenin ve iş gücü piyasasındaki olumlu seyrin iktisadi faaliyet görünümüyle uyumlu olarak sürdüğünü bildiren Kavcıoğlu, "İstihdam, turizmdeki olumlu seyrin etkisiyle hizmetler sektörünün öncülüğünde artış eğilimini korurken, iş gücüne katılım oranında sınırlı bir yükseliş olduğunu gördük. Anketler imalat sanayinde istihdam beklentilerinin yüksek seviyelerde seyrettiğini gösteriyor. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz" ifadesini kullandı.

Rezervdeki azalış

Kavcıoğlu, raporu açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası rezervlerindeki azalışın BOTAŞ'ın ihtiyacından kaynaklandığını söyleyen Kavcıoğlu, "BAE ile 5 milyar dolarlık swap anlaşması yaptık, yeni swap anlaşmaları da yapacağız. 1-2 ülke ile swap görüşmelerimiz devam ediyor. Biz swap yapsak da yapmasak da eleştiriliyoruz. Rezerv artışı ve yerel para ile ticaret anlamında bu konuda dünyada başarılı merkez bankalarından biriyiz" dedi.

Kavcıoğlu, TCMB'nin bilançolarını en şeffaf şekilde açıklayan merkez bankası olduğunu savundu.

"Merkez Bankası o gün tek kuruş satmadı"

"Cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngörüyoruz" diyen TCMB Başkanı Kavcıoğlu, 20 Aralık gecesi kurlarda yaşanan düşüş hakkında,  "O gün Merkez Bankası tek kuruş satmadı. Bireyseller, kurumsallar, yurt dışı yaklaşık 2,250 milyar dolar satarak kuru düşürdü" dedi.

Nebati’nin ‘Merkez Bankası bağımsız’ değil dediği iddiası

Hazine ve Maliye bakanı Nureddin Nebati’nin ekonomist ve akademisyenlerle yaptığı görüşmede Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığı ve sorumluluğun siyasette olduğu ve politika faizini önemsizleştirdikleri yönünde sözler söylediği şeklindeki iddianın sorulması üzerine Kavcıoğlu şunları söyledi:

Merkez Bankası bütün kararlarını veri odaklı teknik çalışmalar sonunda gelişmelere göre alıyoruz. Yine aynı şekilde yapmaya devam ediyoruz. Ben konuşulanlardan daha çok Merkez Bankası'nın ne yaptığına bakıyorum. Merkez Bankası, bütün paydaşlarla beraber güçlü ve bağımsız bir Türkiye’nin ilerlemesi ve gelişmesi noktasında yeni oluşturduğumuz ‘Türkiye Ekonomi Modeli’nin paydaşlarından biri olarak Merkez Bankası olarak üzerimize düşeni, hem inandığımız hem de kanunda bize verilen görev olduğu için yapmaya devam edeceğiz

"Ticari ve bireysel kredileri yakından takip ediyoruz"

Enflasyonu artıran arz-talep uyumsuzlukları ve kapasite kısıtlarının ortadan kaldırılmasını ve cari işlemler dengesindeki eğilimin güçlenmesini önemsediklerini vurgulayan Kavcıoğlu, "Bu bağlamda, ticari ve bireysel kredileri yakından takip ediyoruz. Ekonomiye sağlanan kaynakların, etkin bir biçimde, amacına uygun faaliyetlere yönlendirilmiş olmalarını sürdürülebilir fiyat istikrarı için gerekli görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu, "Bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla Merkez Bankasının tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüyoruz" bilgisini verdi.

"Liralaşma Stratejisi, TCMB'nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından"

Bu kapsamda "Liralaşma Stratejisi"nin TCMB'nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri olduğuna dikkati çeken Kavcıoğlu, bu stratejinin yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulduğunu bildirdi.

Para politikası aktarım mekanizması etkinliği açısından, fonlama miktarı, kullanılan araçlar, dağılım, vade ve teminat yapısı gibi likidite yönetimi unsurlarının önem arz ettiğini belirten Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

Bu çerçevede, mevcut Türk lirası likidite yönetiminin temel bileşenleri olan açık piyasa işlemleri ve swap işlemlerinin büyüklüğü, toplam fonlamadaki payları, imkan bazında dağılımı ve teminatlandırma yapısı 'Liralaşma' stratejisi kapsamında gözden geçirilmektedir. Reel sektöre finansal sistem tarafından sağlanan kredilerin belirlenmiş amaçlarına uygun kullanımı, söz konusu buluşmanın finansal istikrarı güçlendirmesi dolayısıyla Türk lirasının temellerinin sağlamlaştırılması açısından elzemdir

"Odak, finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacak"

TCMB'nin ihracatı ve yatırımları, reeskont ve yatırım taahhütlü avans kredileri yoluyla desteklediğini aktaran Kavcıoğlu, şöyle konuştu:

Bir yandan hedefli kredilerle ihracat ve cari dengeyi, yatırımları ve istihdamı destekleyerek diğer yandan kredi büyümesini dengeli bir bileşimle istikrarlı kılacak adımları atarak fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde tesis edilmesine katkı sunacağız. Merkez Bankasının politika gözden geçirme sürecinde liralaşma stratejisi çerçevesinde, yakın, orta ve uzun vadede devreye alınacak tüm uygulamaların odağı fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacaktır

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU