Aydınlık yazarı: Elektrik kesintisi

“Sanayici saçını başını yoluyor. Karar verenler birçok şeyin farkında değil. Liyakat derken anlatılmak istenen bu”

Fotoğraf: AA

Aydınlık yazarı İsmet Özçelik, elektrik ve doğalgaz kesintilerinin sanayideki üretimi önemli ölçüde etkilediğini yazdı. Kesintilerin bir telefon açılarak haber verilemeyeceğini ifade eden Özçelik, “Sıkıntı çok. Karar verenler birçok şeyin farkında değil. Liyakat derken anlatılmak istenen bu” dedi.

Özçelik, bugünkü köşe yazısında sanayideki kısıtlamalar dolayısıyla üreticilerin “saçını başını yolduğunu” ifade etti:

Son günlerde yaşanan elektrik, doğal gaz kesintileri. Organize Sanayi Bölgelerine haber verildi. Elektrik ve doğal gaz kesintisi olacak. Peki bu bir telefonla çözülecek iş mi? Sanayici saçını başını yoluyor. Fabrikalara “faaliyetinizi durdurun” denmiş. Uymayanlara ağır ceza tehdidi yapılmış. Peki bu kararı verenler sanayiyi biliyor mu? Pek öyle görünmüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özçelik, yazısında sanayiciler ile yaptığı görüşmeleri de aktardı:

Adanalı bir sanayici şunları söyledi:

“Genel bir bildirimde bulundular. Hangi fabrika faaliyetini durdurabilir. Hangi fabrika durduramaz. Bu konu hiç araştırılmamış. Bazı fabrikalarda yüksek ısılı işlemler var. 750 derece ısıdaki ürünü nasıl soğutursunuz. Bunun maliyeti biliniyor mu? Devletin öncelik envanteri yokmuş. Olsa böyle olmazdı. Hızla öncelik envanteri çıkarılmalı.”

Gaziantepli bir sanayici de ihracata dikkat çekti:

“Sanayicinin ihracat taahhütleri var. Diyelim 30 Ocak’a malın yetişmesi lazım. İki-üç gün üretim durursa ne olacak? Bizim artan ihracatımızın nedeni, Çin’in pandemi nedeniyle taahhütlerini yerine getirememesi. Aynı duruma düşersek kim kaybeder? Dövize en çok ihtiyacımız olduğu günler. Bunları düşünen var mı?”

Aydınlık yazarı, “Anlayacağınız sıkıntı çok. Karar verenler birçok şeyin farkında değil. Liyakat derken anlatılmak istenen bu” eleştirisini yaptı.

 

Aydınlık, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU