Davutoğlu ve Babacan ortak basın toplantısında konuştu: Türkiye her an seçime gidebilir, oluşturulan iklim belli

6 siyasi partinin görüşmesiyle ilgili Davutoğlu, "Oturacağı siyasal bağlamın topluma güven vermesi büyük önem taşıyor" derken, Babacan ise, "Siyasi partiler arasındaki işbirliğine önem veriyoruz. Ülkenin menfaati için her türlü gayrete katkı veririz" dedi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bugün gerçekleştirdikleri görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Konuşmasından erken seçim tartışmalarına değinen Davutoğlu, "Türkiye her an seçime gidebilir. Oluşturulan iklim belli" dedi.

"Bu iktidar gittiğinde ülkeye kaos gelmeyecek. Toplumun bütününde güven hissi oluşacak" diyen Davutoğlu şöyle devam etti:

Son derece verimli ve güzel görüşmeler oluyor. İktidarın hatalarını ortaya koymak dışında yönetilememek dışında ekonomik cehalet dışında ne yapacağımızı topluma nasıl güven vereceğimi konuşmamız gerekiyor. Bu görüşmelerimiz topluma güven oluşturmak bizim siyasi bir sorumluluğumuz. Son dönemde yaptığımız görüşmeler önem taşıyor bu açıdan. Parlamenter sistemde yaptığımız ortak çalışmalar meyvesini ortaya koydu. Bunun yanında oturacağı siyasal bağlamın topluma güven vermesi büyük önem taşıyor.

Babacan ise konuşmasında ittifak konusuna değinerek, "İttifaklar ile ilgili herhangi bir kararımız yok. Bir süre sonra sonra bir karar oluşturabiliriz. Hükümetin, bu zihniyetle hiçbir sorunu çözemeyeceğini bildiğimiz ve bunları üç yıl önceden fark ettiğimiz için yeni bir siyasi hareket başlattık. Böyle bir ülkede sorunların çözülmesi mümkün değil. Hükümetin hiçbir problemi çözemeyeceği için böyle bir yola çıktık. Siyasi partiler arasındaki iş birliğine önem veriyoruz. DEVA Partisi olarak biz bu ülkenin menfaatine çare olacak her türlü gayrete katkı vermek isteriz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kutuplaştırma isteyen iktidara karşı biz bir araya gelebiliyoruz ve güven verebiliyoruz"

Bir gazeteci, liderlere, İmamoğlu'nun kar yağışı sırasın balık restoranına gitmesini ve Davutoğlu'nun  Akşener ve Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği akşam yemeğini de sordu.

"Bundan sonra başka parti liderlerine ziyaretiniz var mı? Yakın zamanda 6 lideri bir yemek masasında görecek miyiz?" sorusuna Davutoğlu şu yanıtı verdi:

İBB Başkanı Türkiye'de herhangi bir belediye başkanı olarak herkesin sahip olduğu haklara sahiptir. Bu bağlamda da herhangi bir temsilciyle görüşmesi sorun değildir. Türkiye açık bir toplumdur. Bu görüşmeleri yabancı misyon sahipleri ile yapması da doğaldır. Belediye başkanı olarak da bu görüşmeler yapılabilir. Bunun olağanüstü bir durummuş gibi yansıtılması doğru değil. Yeni bir tartışmaya sahip olması da doğru değil.

Bundan sonra da istişarelerimiz devam edecek. Sayın Karamollaoğlu ile de görüşeceğiz. Gönül isterdi ki ülkenin cumhurbaşkanı da diğer parti liderleriyle bir araya gelebilsin. Ama kutuplaştırma isteyen iktidara karşı biz bir araya gelebiliyoruz ve güven verebiliyoruz

Babacan ise aynı soruya, "Kar yağışının İstanbul'a getirdiği sorunları hepimiz gördük. Bizim geçen sonbaharda açıkladığımız afet planımızda yerel yönetimlere hatta muhtarlara bile görevlerimiz var. Yerelde sağlam bir koordinasyon. Merkezi yönetimle yerel yönetim arasında çok ciddi bir bir problem var. Burada Ankaralılar ve İstanbullular sorun yaşıyor. Particilik bırakılacak. Yemek vs. hükümetin propagandası olarak görüyorum. Bizim Londra büyükelçimizde gider Londra'da görüşmeler yapabilir. Bundan daha doğal bir şey yok. Propaganda makinesinin büyütmesi olarak görüyorum. Parlamenter sistem çalışmaları tamamlanmış durumda. 6 siyasi partinin bunu nasıl açıklayacağı belirlendikten sonra komisyonda oluşacak görüş birliği neyse biz de ona uyarız" yanıtını verdi.

"Hayatta olan siyasilerin isimlerinin bir yerlere verilmesini doğru bulmuyorum"

Bir Gazetecinin, "Geçtiğimiz hafta Bahçeli, MHP Diyarbakır il başkanının projesiyle ilgili bir açıklamada bulundu. 210 dönüm orman yapmak istiyorlar ve Bahçeli'nin ismini verecekler. Ne düşünüyorsunuz? Bir de Ömer Çelik'in açıklamalarına göre 2010'da yağan kar miktarı bu geçtiğimiz günlerde yağan kardan daha fazlaydı. Ancak ulaşım bu kadar zorda kalmadı ne düşünüyorsunuz? sorusuna Babacan, "Hayatta olan siyasilerin isimlerinin bir yerlere verilmesini doğru bulmuyorum" yanıtını verdi.

Davutoğlu ise aynı soru için şunlar söyledi:

Kamu kaynaklarıyla yapılan hiçbir yere kişinin isimleri verilmemesi gerekir. İstanbul'da ciddi bir sıkıntı yaşandı. Benzer sorunlarda bir daha böyle problemlerin yaşanmaması için ne yapılmalı buna bakılmalı. Herkes karşı tarafa sorumluluğu atarken İstanbul'da hayat günlerdir durdu. Mesele bir afetle karşılaşıldığında hangi partiden olduğuna bakılmadan halkın hayatını kolaylaştırmaktır. Tablo değişmez halkın çilesi devam eder. Türkiye'nin demokratik bir yönetime kavuştuğu gün yerel yönetimde kimin olduğuna bakılmaksızın hareket edilecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU