Şi Cinping: Orta Asya ülkelerine 500 milyon dolar yardım yapacağız

"Dış güçlerin Orta Asya'da renkli devrimleri kışkırtmasına karşı çıkıyoruz"

68 yaşındaki Şi Cinping, 2013'ten beri devlet başkanlığı görevinde (AP)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Orta Asya ülkeleriyle diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü vesilesiyle çevrimiçi bir zirve düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zirveye Şi'nin yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı.

Şi, Orta Asya ülkelerinde "toplumsal açıdan önemli projelerin" hayata geçmesi için üç yılda 500 milyon dolar yardım yapacaklarını açıkladı.

Çin Devlet Başkanı, sağlık ve teknoloji uzmanı gibi 5 bin çalışanı mesleki gelişim kurslarına davet edeceklerini bildirdi. Çin’in Orta Asya ülkelerine 50 milyon doz aşı yardımı yapılacağı da duyuruldu.

Şi, 30 yılda Orta Asya ülkeleriyle dünyaya örnek teşkil edecek kadar iyi ilişkiler geliştirdiklerini de savundu. Bunun sırrının karşılıklı saygı, iyi komşuluk, zor zamanlarda dayanışma ve karşılıklı fayda olduğunu belirten Şi, şöyle konuştu:

Uluslararası koşullar ne şekilde evrilirse evrilsin veya Çin ne kadar büyürse büyüsün, daima Orta Asya ülkelerinin güvenebileceği iyi bir komşu, ortak ve kardeş bir ülke olmayı sürdüreceğiz.

Şi, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki projelerin Çin’le Orta Asya ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin büyümesi yolunda kilit rol oynadığını savundu. Çin lideri karşılıklı ticaretin 2030'a kadar 70 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Çin Devlet Başkanı dünyaya da uyarıda bulundu. "Dış güçlerin Orta Asya'da renkli devrimleri kışkırtmasına karşı çıkıyoruz" ifadelerini kullanan Şi, son dönemde tansiyonun yükseldiği Kazakistan’ı ve Cumhurbaşkanı Tokayev’i desteklediklerini belirtti.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, The Economic Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU