İtalya'da son kralın varisleri, merkez bankasındaki mücevherleri istiyor

Mücevherlerin üzerinde 6 binden fazla elmas ve 2 binden fazla inci var

Mücevherlerin değerinin 18 milyon euro ile 300 milyon euro arasında olduğu tahmin edilse de kesin fiyat bilinmiyor (Unsplash/Temsili fotoğraf)

Son İtalya Kralı II. Umberto'nun torunları, 76 yıldır İtalya'nın merkez bankasında (İtalya Bankası) saklanan kraliyete ait mücevherleri almak istiyor.

II. Umberto mücevherleri 5 Haziran 1946'da, ülkede monarşinin kaldırılmasından üç gün sonra, muhafaza edilmesi için İtalya Bankası'na yollamıştı. Kral II. Umberto, birkaç gün sonra da erkek varisleriyle sürgüne gönderilmişti.

Taç, küpe, kolye ve broşlardan oluşan mücevherlerin üzerinde 6 binden fazla elmas ve 2 binden fazla inci bulunuyor.

"Savoy ailesi mücevherleri geri alacak"

Kraliyet ailesi olan Savoy hanedanı mücevherlerin, devletin el koymadığı tek varlıkları olduğunu düşünüyor. Aile ayrıca değerli eşyaların yanında, mücevherlerin "bankadaki veznedara emanet edildiği" ve "sahiplerinin adına tutulacağını" belirten şifreli bir notun olduğunu belirtiyor. Savoy Hanedanı, bu unsurlar sayesinde mücevherleri geri alabileceklerini düşünüyor.

Ailenin avukatı Sergio Orlandi de "Savoy ailesi mücevherleri geri alacak" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan İtalya Bankası, ailenin kasımda mücevherlerin teslim edilmesi için yaptığı resmi olmayan bir talebi reddetmişti. Banka yetkilileri ve II. Umberto'nun oğlu Vittorio Emanuele dahil olmak üzere Savoy ailesinin avukatları arasında dün arabuluculuk görüşmesi düzenlendi. Ancak bu görüşmede de bir anlaşsam sağlanamadı.

Emanuele'nin yan sıra diğer varisler Maria Gabriella, Maria Pia ve Maria Beatrice, İtalya Başbakanlığı'na, Ekonomi Bakanlığı'na ve İtalya Bankası'na dava açacağını bildirdi.

Savoy hanedanının erkek üyelerinin İtalya'ya girişine 2002'ye kadar izin verilmemişti. Ülkeye 2003'te dönen Emanuele, mücevherler üzerinde hak iddia etmeyeceklerini ve artık kendilerinin olmadığını söylemişti. Emanuele, mücevherlerin sergilenmesini istese de bu şimdiye kadar gerçekleşmedi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, The TelegraphANSA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU