Ankara'dan "sıfır sorun" politikasına dönüş

Hükümetin bölgedeki sorunlu ülkelerle ilişkileri düzeltmeye yönelik adımlarının temeli, Cumhurbaşkanlığı'nda birkaç hafta önce yapılan toplantılarda atıldı

Fotoğraf: AA

Hükümetin son günlerde hızlanan dış politikada ilişkileri düzeltmeye yönelik adımlarının temeli, birkaç hafta önce yapılan toplantılarda atıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, sıkıntılı başlıkların çözümü için Cumhurbaşkanlığı'nda geniş bir brifing gerçekleştirildi. Türkiye'nin çevresinde, sorunsuz bir çember oluşturması gerektiğine vurgu yapıldı.

Toplantının ana başlıklarını ise hükümetin Ermenistan, İsrail, Libya, Mısır ve Körfez ülkelerine yönelik atacağı adımlar oluşturdu. ABD ve AB ile ilişkiler öncelikler listesinde yer almadı.

Ermenistan'la uçak seferleri başladı

Ermenistan'la başlatılacak karşılıklı uçak seferleri ilk adım olarak kararlaştırıldı. Öncelikle Kars ve Van üzerinden yapılacak çalışmaların ardından, farklı illere uçak seferleri konulması da gündeme gelecek. Özellikle Van'ın Ermeniler açısından turistik merkeze dönüşebileceği yorumları yapıldı. Bu arada, Ermenilerin tarihi açıdan çok önemsediği Kars yakınlarındaki köprü ve bina gibi bazı tarihi yapıların da restorasyonunun gerçekleştirilmesi planlandı. Ermeni diasporasının baskısını azaltmak için ticari ilişkiler de eş zamanlı arttırılacak.

İsrail'le normalleşme

İsrail'le ilişkilerde ilk adım, İstanbul'da iki İsrailli turistin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evinin fotoğrafını çektiği iddiasıyla başlayan sorunun çözümüyle atıldı. Tutuklamanın yanlış olduğu anlaşılması ve turistlerin serbest bırakılması, yeni adımlar için kolaylık sağladı. Öncelik olarak kullanılan dilin yumuşatılması planlandı. İki ülke liderlerinin telefon görüşmesi süreci hızlandırdı, bunu Dışişleri Bakanlarının görüşmesi izledi. İkinci aşamanın büyükelçilerin atanmasıyla olacağı belirtiliyor.

Libya'da yeni dönem

Libya'daki hükümet kurulmasına ilişkin kriz de yakından izleniyor. Türkiye'nin hem Doğu Akdeniz projesi hem Afrika'ya açılan kapı olması nedeniyle Libya ile olan ilişkilerini daha da geliştirme planı yaptığı belirtiliyor. Türk hükümetinin, yakın ilişki sürdürdüğü siyasi kanadın seçimi kazanması bekleniyor. Libya'yla ticari ilişkilerin güçlendirilmesi çalışmalarının sürdüğü ifade ediliyor.

Mısır ve Körfez ülkeleri de sürece dahil edilecek

Mısır'la ilişkilerin iyileştirilmesi ve bölgede denge kurulması planları yapılmasına karşın, bu ülkeye yönelik atılacak adımların zaman alacağı kaydedildi. Körfez ülkelerinde Katar dışında Birleşik Arap Emirlikleri ile yeni adım atılırken, Suudi Arabistan'ın da bu sürece dahil edilmesi planlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğiz günlerde Şubat ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini açıklamıştı.

Erdoğan körfez ülkeleriyle normalleşme sürecinin başlayacağını duyurmuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilişkilerin olumsuz seyrettiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlik ve Mısır gibi Körfez ülkeleriyle yeni bir sürecin başlayacağı sinyalin vermişti.

Kasım ayında Türkiye'ye ziyarette bulunan BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, Erdoğan ile görüşmüş ve iki ülke arasında bazı alanlarda bir dizi anlaşma imzalanmıştı.

Erdoğan daha sonra yaptığı açıklamalarda, Suudi Arabistan ve Mısır ile de ilişkilerin geliştirilebileceğini belirtmiş,  İsrail ile de ilişkilerin normalleşebileceği mesajını vermişti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU