BBC'ye dair iki haber

Umudumuz; çalışma modelini ayakta tutabilmesi yönündedir. Nitekim BBC, ticari kaygılara bağımlı olmaksızın bağımsız, güvenilir yayın yapma politikası benimsemektedir

Fotoğraf: Reuters

İngiliz yayın kurumu BBC, geçen hafta iki defa haberlere konu oldu. BBC Arapça sunucusu, Başkan Joe Biden'ın Ukrayna ile ilgili son açıklamalarının yansımalarına dair bir program yapmaktaydı, konuğu ise Arap asıllı Amerikan vatandaşı bir siyasi analistti.

Ancak konuk, siyasi durum analizini bırakıp, doğrudan ve en ufak bir giriş olmaksızın, BBC'den iki yıldır alacaklı olduğunu ve hak edişinin en kısa zamanda ödenmesini istediğini söyledi. Sunucu bu şok edici cümleyi soğukkanlılıkla karşıladı ve konuğunu kibarca yayından alarak seyircilerden özür diledi.  

Ancak mesaj alınmıştı, BBC'nin finansman sorunları vardı ya da idari bir kargaşa nedeniyle böylesi bir olay yaşanmıştı.

Tabi bu talihsiz olayın stratejik bir değişim sağlaması beklenemez, daha çok bir erken uyarı zili ya da imaj sarsıcı cinsten bir olay olarak değerlendirilebilir.  


İkinci haber ise, BBC'nin dünyanın birçok ülkesinde ilham kaynağı olan çalışmalarının geleceğini sarsabilecek nitelikteydi.

Birleşik Krallık Kültür Bakanı Nadine Dorries, şaşırtıcı bir açıklamada bulundu. Dorries, BBC'nin fonlanmasında kullanılan lisans ücretinin kaldırılabileceğine işaret ederek, medya kuruluşunun kendini fonlamak için yeni yöntemler bulması gerektiğini söyledi.

Ayrıca lisans ücretlerinin önümüzdeki iki yılda artırılmaması için özel çaba sarf edeceğini belirtti.

Bu durumda zaten halihazırda mali sıkıntılar çeken kuruluş, daha fazla mali baskıyla karşı karşıya kalacaktır.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hepimiz BBC'yi biliyoruz, seçkin medya içerikleri üreten, bunu çeşitli platformlara dağıtan, dünyanın birçok ülkesinde farklı dillerde yayın yapan, geniş kesimler tarafından takdir edilen ve yayınlarına güven duyulan büyük bir medya ağıdır.

Ancak çoğu insan bu kuruluşun, devasa kaynaklara ihtiyaç duyan çalışmalarının, kimler tarafından nasıl finanse edildiğini bilmiyor.  


BBC'nin televizyon, radyo ve haber sitesi gibi hizmetleri, Britanya vatandaşları tarafından fonlanıyor. Birleşik Krallık'ta (BK) radyo ve televizyon hizmetine erişimi olan her vatandaş yıllık 159 pound lisans ücreti ödüyor.

Merkezi bir fonda toplanan bu meblağlarla BBC'nin çalışmaları finanse ediliyor. Böylece, yayın kuruluşu hükümet baskılarına maruz kalmaksızın, asgari düzeyde bir mali bağımsızlık elde etmiş oluyor.

Olaylı bütçe oturumlarının ardından BBC'nin lisans ücreti ile fonlanması 31 Aralık 2027'ye kadar garanti altına alınmış olsa da BK Kültür Bakanı Dorries (dolayısıyla hükümet) bu fonların kullanımını kısıtlamak ve daha önce üzerinde uzlaşılan lisans ücretlerinin enflasyon oranlarınca yükseltilmesini engellemek istiyor.   


Londra merkezli BBC, 'kamu medya hizmetinin' en önemli örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Bir kamu yayın kuruluşu olarak, demokratik sistem uyarınca değişen hükümetlere tabii olmaksızın, dengeli, adil ve bağımsız bir yayın politikası benimseyebiliyor.  

Dünyanın birçok yerinde devletlere ait medya kuruluşlarının çoğu, doğrudan hükümetler tarafından kontrol ediliyor. Dolayısıyla bu kuruluşlar genelde hükümetlerin propaganda araçlarına dönüşüyor.

Bununla birlikte, BBC'nin önemli başarıları ve prestiji siyasi saldırılara maruz kalmasının önüne geçemiyor. Bazı siyasiler, 'lisans ücretinin' düşük gelirli insanların üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu, ayrıca kuruluşun kötü yönetildiğini ve rekabetçi olmadığını düşünüyor.

Muhafazakarlar, BBC'nin 'sol eğilimli' yayın çizgisine de tepki gösteriyor.  
 


Muhafazakar Parti liderliğindeki hükümet ve medya kuruluşu arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşanıyor.

Bazı iddialara göre, hükümet yayın kuruluşunun çizgisini değiştirmek için bazı isimleri atamak istiyor, ancak yayın kuruluşu 'bağımsız yayın politikası' uyarınca bu tür girişimlere karşı direniyor.  


Ne yazık ki, BBC bu aralar böylesi haberlerle gündeme gelmeye devam edecek.

Umudumuz; çalışma modelini ayakta tutabilmesi yönündedir. Nitekim BBC, ticari kaygılara bağımlı olmaksızın bağımsız, güvenilir yayın yapma politikası benimsemektedir.

Dünyanın her yerinde daha fazla benzer yaklaşımı benimseyen medya kuruluşuna ihtiyacımız var.  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU