Taha Akyol: Bu nasıl ülke yönetmek?

"Bir hükümet düşünün ki, ekonomiyi yönetmede kullanacağı kurum ve enstrümanları kendisi önemsizleştiriyor"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Taha Akyol, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “politika faizini önemsizleştirdik” şeklindeki ifadesine tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akyol, bugünkü köşe yazısında Nebati’nin ekonomistlerle geçen hafta sonu yaptığı toplantıda kullandığı belirtilen "Merkez Bankası'nı ve politika faizini önemsizleştirdik" şeklindeki sözü şu ifadelerle eleştirdi:

Ülke ekonomisini yönetmede en önemli kurumlardan biri Merkez Bankası, en önemli araçlardan biri politika faizidir! Bir hükümet düşünün ki, ekonomiyi yönetmede kullanacağı kurum ve enstrümanları kendisi önemsizleştiriyor!

Elindeki aleti bozmak gibi bir şey bu. Bakan Nebati dürüstçe söylemiş. CB sistemine geçilirken 9 Temmuz 2018’de çıkarılan 703 sayılı KHK ile Merkez Bankası ve politika faizi önemini kaybetmişti. İktidar, böyle yönettiği ülkeye yatırım yapması için küresel sermayeye çağrı üzerine çağrı yapıyor: “Gelin bizde yatırım yapın!” Gelmiyorlar, aksine dışarıya sermaye ve beyin göçü veriyoruz. Ondan sonra da “on büyük ekonomi arasına gireceğiz!” sözleri…

Keşke…. Ama dünyanın en iyi 100 üniversitesi sıralamasına birkaç üniversitemiz girmeden olmaz! Şu Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılanlara bakın, hangi devlet bunu yapıyor? Hele de Şehir Üniversitesi’ne kilit vurulması! 21 yüzyılda örneği var mı? Böyle giderse işimiz çok zor…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU