Enerji Bakanı Dönmez’den kademeli tarifede değişiklik sinyali

Dönmez, “Hakikaten ihtiyaç varsa miktar değişikliğine gidebiliriz” ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında tepki çeken kademeli tarifeye ilişkin değişikliğe gidilebileceğini ifade etti.

Dönmez, Habertürk TV'de Açık ve Net programında Kübra Par'ın sorularını yanıtladı.

“Bu yıl içerisinde verileri alacağız. Vatandaşımızın 150 kilowat saatin altında kalan tüketimleri ne kadar?” ifadelerini kullanan Dönmez, “Kaç hane altında kalmış, kaç hane bu verilerin üzerine çıkmış. Hakikaten ihtiyaç varsa miktar değişikliğine gidebiliriz” dedi.

Dönmez şunları kaydetti:

Kademeli elektrik, kademeli faturalandırmada temel amacımız özellikle dar gelirli ailelerin, zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kademe oluşturalım. Burada da sübvansiyon söz konusu. Ortalama 90-100 metrekarelik evde elektrikli cihazlarını çalıştırabilecekleri hesaplama yapıldı. Türkiye genelinde hanelerde üretilen toplam elektrik miktarı ve konut sayısını karşılaştırdık. 140-150 kilovat saat çıktı. Biz de bunun üzerine 150 kilovat saati belirledik. Çoğunlukla olumlu tepkiler var. Hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız burada ekstra bir desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımız değil. Bizim dar gelirli ailelere ne yapabiliriz konusu var. Düzensiz geliri olan, asgari ücretin altında olan hanelere verdiğimiz başka destekler de var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vasıtasıyla. Diyelim ki 150 kilovat saat tüketmiş, onu devlet vakıflar üzerinden karşılıyor.

Benzer bir durumu doğalgazda da başlatacaklarını ifade eden Dönmez, “Şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tespit edip destekliyor. Sosyal yardımlaşma vakıflarımız ilçelerde, yerelden de insanların katıldığı, gerektiğinde evine gidip ziyaret ederek o incelemeleri yaparak 2 milyon 100 bin haneden bahsediyoruz. Doğalgazda bu rakam daha fazla olacak” diye konuştu.

Bu kişilerin e-devlet üzerinden ya da sosyal yardımlaşma vakıflarına müracaat ederek destek kapsamına alınabilidiğini kaydeden Dönmez şöyle devam etti:

Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmiş oluyoruz. Bundan sonra doğalgazı farklı bir destek durumuna almış olacağız. Bu yıl içerisinde verileri alacağız. Vatandaşımızın 150 kilowat saatin altında kalan tüketimleri ne kadar? Kaç hane altında kalmış, kaç hane bu verilerin üzerine çıkmış. Hakikaten ihtiyaç varsa miktar değişikliğine gidebiliriz. İlk aydayız şimdi. Şubat'ta uygulamanın ilk etkilerini ve sonuçlarını almış olacağız. Zaman içerisinde ihtiyaç tabii ki güncellenebilir.

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU