Koalisyon ve SDG, Guveyran Hapishanesi'ne operasyona hazırlanıyor

6 adet ABD savaş aracı, dört adet Hummer ve onlarca ABD askeri hapishane kapısına konuşlandırıldı

SDG IŞİD unsurlarına karşı Haseke’deki cezaevine saldırdı  / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Koalisyon savaş uçakları dün Haseke’nin güneyindeki Guveyran mahallesindeki Sanayi Hapishanesi içerisi ve çevresinde DEAŞ unsurlarının bulunduğu yerler üzerindeki uçuşlarını yoğunlaştırırken hapishaneye operasyon hazırlıkları kapsamında Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı askeri takviyeler gönderildi.

Şarkul Avsat’tan Kemal Şeyho’nun haberine göre, hapishane dahilinde ve ez-Zuhur ve Guveyran mahallelerindeki askeri operasyonlar sürdü. SDG’den önce gelen bir askeri lider, örgüt üyelerinin eline düşen tutukluların cezaevi mutfağında çalıştıklarını, örgüt üyelerine ait hesap ve sayfaların paylaştığı görüntülerde SDG’den onlarca tutsakta işkence belirtilerinin gözüktüğünü bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezaevindeki çatışmalar 5 gündür sürüyor. IŞİD’in Zuhur ve Guveyran mahallelerindeki evlerin kontrolünü ele geçirmesi ardından koalisyonun havadan desteklediği iç güvenlik güçleri, terörle mücadele güçleri ve gardiyanlar ile IŞİD unsurları arasındaki çatışmalardan çıkan dumanlar, mermi ve bomba sesleri yakın çevreden duyulabiliyor.

Bradley tarzı altı adet ABD savaş aracı, dört adet Hummer ve onlarca ABD askeri hapishane kapısına konuşlandırıldı. SDG askeri lideri Siyamand Ali, F-16 uçakları havada uçarken SDG’nin hapishaneyi kontrol altına alarak isyanı durdurmaya çok yakın olduğunu söyledi. Bu uçaklar, ABD ordusunun Fırat'ın doğusuna konuşlandırılmasından bu yana ilk kez müdahalede bulunuyor.

Sanayi Hapishanesi’nin bazı bölümlerinde kuşatma altındaki örgüt üyelerine hoparlörler aracılığıyla teslim olma çağrısında bulunan SDG güçleri, hapishaneye girmeyi başaran silahlı adamları ve uyuyan hücreleri silahlarını bırakarak ana kapıya yönelmeye çağırdı.

 

1642956275293118600_0.jpg
Uluslararası Koalisyon uçakları tarafından Haseke mahallelerine atılan broşürler / Fotoğraf: Şarkul Avsat

 

Koalisyon uçakları broşür dağıttı

Koalisyon uçakları, herhangi bir terörist veya şüpheli faaliyeti bildirmeleri için Haseke merkezindeki yerleşim bölgelerine iletişim bilgilerinin yer aldığı broşürler dağıttı. SDG’den askeri bir komutan, operasyona katılan güçlerin ilerleme kaydettiğini, IŞİD militanlarının kapana sıkıştığını aktardı. Saha lideri, saldırı planının hapishane duvarının kuzey ekseninden başlayacağını, bu tarafın ana kapıya ulaşan zırhlı bir araç ve büyük bir tankın patlatılması ardından, IŞİD unsurlarına hücrelerin içeri sızarak füze fırlatma imkanı sağladığını belirtti. İkinci eksendeki daha geniş saldırının ise koalisyon güçlerinin batı tarafından hava desteği ile gerçekleştirileceğini ifade etti. Ancak hapishane baskı planının tam olarak ne zaman yürütüleceğini söylemedi.

Hapishane çevresinde mahalle sakinleri tarafından toplu göç kaydedildi. Uluslararası Koalisyon güçleri koordinasyonunda SDG Hızlı Müdahale ve Terörle Mücadele Güçleri, cezaevinin Zuhur ve Guveyran mahallerini takip eden doğu tarafında güvenlik kordonu oluşturdu. Askeri ve sivil liderlerin bildirdiğine göre en az 250 aile hala orada tutuluyor. IŞİD’in misilleme amaçlı terör operasyonlarında bu aileleri canlı kalkan olarak kullanacağı düşünülüyor. Diğer yandan hükümet binaları ve Suriye rejimine bağlı Gözetim Enstitüsü, örgüt militanlarının eline geçerek çatışma noktalarına dönüşmüş durumda.

Kuzey ve güney kesimlerinde askeri çatışmalar yaşanırken operasyon  geçen Perşembe akşamından bu yana devam ediyor. SDG'nin Medya Merkezi Direktörü Ferhad Şami, Pazar sabahı SDG savaşçılarının düzenlediği hassas operasyonlarda 13 IŞİD unsurunun öldürüldüğünü, böylece örgütten can kaybının 35’e ulaştığını söyledi. Ancak çeşitli kaynaklar bu sayının 80’e çıktığını öne sürüyor.

Hapishanenin kuzey taraftan duvarı etrafındaki güvenliğin artırıldığını doğrulayan Şami, daha fazla unsurun tutuklanmasıyla toplamda 140 üyenin tutuklanmış olduğunu aktardı.

 

av.jpg
Haseke hapishanesi yakınlarında IŞİD ile çatışmalar devam ederken Guveyran mahallesi sakinleri evlerini terk etmek zorunda kaldı  / Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

İşkence görüntüleri paylaşılmıştı

SDG, dün gece geç saatlerde, Guveyran’daki operasyonda ölen savaşçı sayısının son üç günde 27'ye yükseldiğini açıkladı. Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte örgüte bağlı hesaplar tarafından yayınlanan görüntülerde SDG’den kaçırılan çok sayıda mensubun gösterildiğini doğrulayan Şami, “Hapishane mutfağında çalışıyorlardı. Güçlerimiz terör hücrelerinin perşembe günü cezaevine ilk saldırısına müdahale sırasında kendileriyle irtibatı kaybetti.

IŞİD’in propaganda organı Amak’a bağlı platformlarda 4 IŞİD mensubunun askeri üniformalı şekilde cezaevinden görüntüleri paylaşılmıştı. Görüntülerde yaklaşık 20 esirde işkence belirtileri görülmüş, bir savaşçının esirlerin isimleri, soyadları ve geldikleri bölgeleri açıklamasını istediği kaydedilmişti. Aynı saldırganın cezaevi duvarlarından birine asılı IŞİD bayrağı önünde maskeli bir şekilde görüntüleri de ortaya çıkmıştı. Nitekim IŞİD, geçtiğimiz günlerde 800'den fazla tutukluyu hapishaneden toplu halde kaçırmayı başarmıştı.

Suriye’deki IŞİD mensubu yaklaşık 5 bin unsurun tutulduğu yedi hapishaneden biri sayılan, Guveyran’daki Sanayi Hapishanesi’nde onlarca yatakhane ve hücre bulunuyor. Uluslararası Koalisyon’un mali desteğiyle SDG tarafından yoğun bir şekilde korunan yüksek duvarlarla çevrili bu hapishane; bir yandan SDG, Uluslararası Koalisyon güçleri ve ABD ordusunun, diğer yandan Suriye rejimine bağlı güçler ve Rus ordusuna bağlı birimlerin konuşlu olduğu askeri açıdan karmaşık bir alanda yer alıyor. Rus ordusu birimleri, rejimin Haseke şehri merkezindeki yakasını kontrol altında tutuyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ndeki hapishane idaresine ait istatistikleri, radikal örgüte bağlı yaklaşık 12 bin kişinin varlığına işaret ediyor. Bunlar arasında 54 farklı Batı ülkesinden 800, Türkiye, Rusya ve Asya ülkeleri gibi diğer ülkelerden bin, çoğu Tunus ve Fas’tan olmak üzere Arap ülkelerinden bin 200, hem Irak hem de Suriye’den ise yaklaşık 4 bin silahlının yer aldığı söyleniyor

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU