Mali'deki askeri üsse düzenlenen saldırıda 1 Fransız asker öldü

Barkhane askeri kampına düzenlenen havan topu saldırısında 9 askerin de yaralandığı belirtildi

Fotoğraf: AA

Elysee Sarayı’ndan dün yapılan açıklamaya göre geçen cumartesi günü Mali’nin Gao şehrinde Barkhane güçlerinin kampına yönelik havan topu saldırısında 1 Fransız asker hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’ın haberine göre,  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinden yapılan açıklamada, Gao şehrindeki Barkhane askeri kampına düzenlenen havan topu saldırısında bir Fransız askerin öldüğü ve bazıları ağır olmak üzere 9 askerin de yaralandığı belirtildi.

Açıklamada 54. Topçu Alayı’nda Tuğgeneral Alexander Martin’in öldürüldüğü bildirildi. Açıklamada, “Fransa, bölgedeki terörle mücadeleyi ortaklarıyla birlikte sürdürmeye kararlıdır” ifadelerine yer verildi. Sahel bölgesindeki çatışmalarda ölen Fransız askerlerin sayısı 2013’ten bu yana 53’e yükseldi. Salı günü Burkina Faso’da araçlarının geçişi sırasında patlayıcıların infilak etmesi sonucunda da 4 Fransız asker yaralandı. 2021’de Sahel bölgesinde konuşlanan Fransız askeri güçleri, çatışmalarda 3 Fransız askerinin ölümüne tanık oldu. Ayrıca 1 Fransız asker de bir kazada hayatını kaybetti.

Radikalizm karşıtı Barkhane gücü, 2014’ten bu yana Mali’de bulunuyor ve görevi Sahel’e kadar uzanıyor. Fransa, Mali’yi Rus askeri grubu Wagner’in hizmetlerini kullanmakla suçlarken, Fransa ise ülkedeki askeri varlığı organize ediyor. Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Floransa Parly’nin geçen cumartesi günü yaptığı bir açıklamaya göre Fransa, Mali’deki askeri cunta ile yaşanan açık krizin ortasında, Batı Afrika’daki cihatçılarla savaşma hedefini sürdürmenin bir yolunu bulmak zorunda. Fransız Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’na göre ağır yaralanan asker, acil tıbbi müdahale almasına rağmen hayatını kaybetti. Saldırıdan sorumlu teröristlerin ‘etkisiz hale getirilmesi’ amacıyla helikopter devriyesi emri verildi.

Fransız Barkhane operasyonunda 5 bin 100 asker yer alıyor. Fransa, bölgedeki varlığının yeniden düzenlenmesi ve Barkhane operasyonunun sona ermesiyle birlikte uzun vadede kuvvetlerinin hacmini 2 bin 500 ila 3 bin askere azaltmayı planlıyor.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU