Tanklar, savaş gemileri ve yeni birlikler: Rusya, Ukrayna sınırına yaptığı yığınağı artırıyor

Rus ordusunun üçte birinden fazlası Ukrayna sınırında

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün artıyor (AFP/Temsili fotoğraf)

Rusya, gerilimin tırmandığı Ukrayna sınırına tanklar, savaş gemileri ve yeni birlikleriyle sığınak yapmayı sürdürüyor.

Sınırda 60'tan fazla taktik taburu görevlendirilirken bu sayı, Rus ordusunun toplam gücünün üçte birinden fazlasına denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısa menzilli İskender balistik füzeleri, uçaksavar bataryaları, S-400 hava savunma sistemleri, savaş uçakları ve özel kuvvetler 10-20 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek askeri tatbikat için geçen günlerde Belarus'a gönderildi. Tatbikata Belarus Silahlı Kuvvetleri'nin neredeyse tamamı katılacak.

Ana muharebe tankı, birlik ve askeri teçhizat taşıyabilen 6 Rus çıkarma gemisi geçen hafta Akdeniz'e doğru yola çıktı.

Rusya ayrıca bütün filosunu kapsayacak ve 140'tan fazla savaş gemisini içerecek deniz tatbikatı yapmaya hazırlanıyor. Bu ay ve gelecek ay gerçekleştirilecek tatbikat Rusya'nın çevresindeki denizlerin yanı sıra Akdeniz, Kuzey Denizi, Atlantik Okyanusu ve Pasifik Okyanusu'nda manevralar içeriyor. Tatbikatta bir kruvazör ve destroyer de yer alacak.
 


Bunun yanı sıra Ukrayna askeri istihbaratı, Rusya'nın paralı askerler tuttuğunu ve muhtemel bir savaş için Donetsk ve Luhansk'taki ayrılıkçılara yakıt ve silah sağladığını öne sürüyor.

Batılı ülkeler endişeli

Batılı yetkililer ve analistler bu gelişmelerin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdidini büyüttüğünü düşünüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili de geçen hafta yaptığı açıklamada sınırdaki hareketlilikten endişelendiklerini söylemişti:

Belarus’a hareket eden güçlerle birlikte Ukrayna sınırındaki askerlerin sayısı 100 bini buldu. Bu sayı, normal bir tatbikattan beklediğimizden tabii ki fazla.

Öte yandan NATO da Akdeniz'de bugünden başlayarak 12 gün boyunca deniz tatbikatı yapacak. Ayrıca Batılı ülkelerin Ukrayna'ya desteği artıyor. Birleşik Krallık (BK) geçen hafta 2 binden fazla tanksavar silahı gönderdi. Ayrıca 30 BK askeri, Ukrayna ordusuna eğitim vermek için konuşlandırıldı.

Litvanya ve Letonya uçaksavar füze göndereceğini bildirdi. Hollanda savunma silahları sağlayacağını açıklarken ABD de yardımı artıracağını duyurdu.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU