Arkeologlar lazerle Machu Picchu'da gizli yapılar buldu

"Çok yakınlardı ve burada olduklarını bile bilmiyorduk"

Machu Picchu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor (Reuters)

Arkeologlar, Güney Amerika ülkesi Peru’daki Machu Picchu antik kentinde yeni yapılar buldu. LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging- Lazerle Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini) teknolojisiyle donatılmış drone’ları kullanan bilim insanları, ormanın derinliklerinde otlarla kaplı yapıları keşfetmeyi başardı.
 

LIDAR
LIDAR, lazer ışınlarını kullanarak bir nesnenin veya yüzeyin uzaklığını algılama teknolojine deniyor (Bartłomiej Ćmielewski)


15. yüzyıldan kalma Machu Picchu yıllardır araştırılıyor. Ancak ağaç yoğunluğunun ve yeşilliklerin fazla olduğu bölgeyi incelemek epey zor. Bulunan yeni yapılar da bu yüzden uzun süredir saklanmayı başarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

LIDAR ve drone teknolojileriyse araştırmacılara tehlikeli ya da erişilemeyen bölgeleri inceleme imkanı tanıyor. Örneğin LIDAR sayesinde üç sene önce Belize’de, Mayalara ait antik çiftlikler keşfedilmişti.

Journal of Archaeological Science adlı hakemli bilimsel dergide bu ay yayımlanan araştırmada, antik kentin merkezinden sadece 8 kilometre uzakta, Chachabamba denen tören alanının eteklerinde yapılar ortaya kondu. Bilim insanları konut olarak kullanıldığı düşünülen yapıların haricinde taş sunak, birkaç banyo ve karmaşık bir su kanalı sistemi buldu.
 

Machu Picchu
Bilim insanları Chachabamba'da daha fazla araştırma yapmayı planlıyor (Dominika Sieczkowska)


Sunak ve banyoların ritüeller için kullanıldığı tahmin ediliyor. Buradaki suyun, yakındaki Urubamba Nehri’nden geldiği görüldü.
 

Machu Picchu
Keşfedilen yapıların ne amaçla kullanıldığı kesin olarak bilinmiyor (Dominika Sieczkowska)


Araştırmayı yöneten Dominika Sieczkowska, "Çok yakınlardı ve burada olduklarını bile bilmiyorduk" dedi.

 

Independent Türkçe, NBC News, Sputnik International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU