ABD'de laboratuvara götürülürken kaçan maymunlar öldürüldü

Yetkilileri eleştiren PETA, bu makakların ölümcül patojenler taşıdığını ve bunların insanlara bulaşabileceğini bildirdi

Primatlar kaza sırasında CDC onaylı bir laboratuvara taşınıyordu (PBS)

ABD'de 100 maymunu laboratuvara taşıyan aracın yaptığı kazada kaçan primatlar yetkililer tarafından öldürüldü.

Pensilvanya eyaletinin Danville bölgesi civarında cuma günü yaşanan olayda, maymunları New York'tan Florida eyaletindeki bir laboratuvara götüren kamyon, başka bir kamyonla çarpıştı. 

Kazanın ardından kamyonun arkasında maymunların bulunduğu kutular yola saçılırken, üç primatsa kayıplara karıştı.

Bölge sakinlerine maymunlara yaklaşmamaları, hayvanları gördüklerinde yetkililere haber vermeleri gerektiği söylendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine polis helikopteri ve termal kameraların kullanıldığı bir operasyon başlatıldı ve güvenlik ekipleri kaza bölgesinde arama kurtarma çalışması düzenledi.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention -CDC) Sözcüsü Kristen Nordlund, cumartesi gecesi kaçan üç maymunun da bulunduğunu ve öldürüldüğünü açıkladı.

Nordlund, hayvanların nasıl bulunduğunu ve neden öldürüldüğünü söylemezken, işlemin Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği'nin kurallarına uygun şekilde insanice gerçekleştirildiğini belirtti.

Mauritius'tan getirilen, yengeç yiyen makak olarak da bilinen ve genellikle koronavirüs araştırmalarında kullanılan maymunların tanesinin değeri 10 bin dolara kadar çıkabiliyor. 

Pandeminin başlarında bu maymunlar için çok yüksek bir talep oluşmuş, ABD'deki bazı bilim insanları stratejik bir makak rezervi hazırlanmasını bile önermişti.

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) adlı sivil toplum örgütünün olaya ilişkin açıklamasındaysa, maymunların bakımsız bir yetiştirme çiftliğinden gelmiş olabileceği ve yetkililerin gerekli güvenlik önlemlerini almadığı iddia edildi.

Açıklamada, maymunların sağlık durumuna dair bilgilendirmede bulunulmadığı ve hayvanların ABD’ye getirildiğinde karantinaya alınmadığı öne sürüldü. 

Ayrıca bu makakların salya, kan ve dışkılarında ölümcül patojenler bulunduğu ve bunların insanlara bulaşabileceği de savunuldu.

Maymunların ne amaçla ülkeye getirildiğine dair yetkililer henüz bir açıklama yapmadı.



Independent Türkçe, Deutsche Welle, 9 News, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU