Apple'dan akıllı gözlük hamlesi: Numarası istendiği zaman güncellenebilecek

Yeni teknoloji, görme problemlerinden mustarip kişilerin sanal gerçeklik deneyimini rahatça yaşamasını sağlayacak

Apple'ın akıllı gözlükleri 2025 civarında piyasaya sürebileceği düşünülüyor (Mac Observer)

Apple akıllı gözlüklerde kullanıcı rahatlığını sağlayacak bir teknoloji için patent başvurusunda bulundu.

Yeni üründe akıllı gözlüklere bir dizi lens eklenecek ve böylece normalde de gözlük kullanan kişilerin sanal gerçeklik deneyimini rahatça yaşaması sağlanacak.

Akıllı gözlükler giyilebilir bilgisayarlar olarak düşünülebilir. Bunlar da tıpkı diğer bilgisayarlar gibi dahili veya harici sensörlerden bilgi toplayabilir. Çeşitli bağlantı yollarıyla diğer elektronik cihazlarla veri alışverişi yapabilir.

Son dönemde akıllı gözlükler, Facebook gibi (yeni adıyla Meta) büyük firmaların artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gözlüklerine yatırım yapmasıyla popülaritesini artırdı.

Öte yandan akıllı gözlükler, gündelik hayatında gözlük kullanan kişiler söz konusu olduğunda bir soruna dönüşüyor. Kontakt lens kullananlar akıllı gözlükleri rahatça kullanabilse de lens kullanmayanlar için gözlük üzerine gözlük takmak mümkün olmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AR ve VR ekipmanlarının normal gözlüklerle birlikte takılabilecek şekilde tasarlanması bu sorunun çözümlerinden biri olabilir. Ancak Apple daha karmaşık ama düşük maliyetli bir yöntemi tercih ediyor.

Patent başvurusuna göre Apple’ın yeni akıllı gözlüklerinde sıvı ve sıvı olmayan kristal lenslerden oluşan bir donanım yer alacak.

Bu donanım sayesinde, görme problemleri olan kullanıcılar, akıllı gözlükleri lens veya başka bir gözlüğe ihtiyaç duymadan kullanabilecek.

Patent başvurusu aynı zamanda "ayarlanabilir" bit teknolojiye işaret ediyor. Buna göre kullanıcının göz numarası değiştiğinde akıllı gözlükler de reçeteye göre ayarlanabilecek.

Bu aynı zamanda görme problemi olsun veya olmasın, birden fazla kullanıcının aynı gözlüğü kullanabilmesine olanak tanıyacak.

Bu anlamda patent, akıllı gözlüklerin kişiselleştirilmesine yönelik çabalar arasında düşük maliyetli çözümlerden biri.

Öte yandan Apple, neredeyse her hafta çok sayıda patent başvurusunda bulunuyor. Bu başvurular şirketin ilgi alanlarını ve kaynaklarını hangi teknolojilere yatırdığını gösteriyor. Ancak tasarlanan ürünün mutlaka piyasaya çıkacağı anlamına gelmiyor.

Apple'ın şu anda VR veya AR kulaklıklar da dahil olmak üzere, başa takılan bir dizi cihaz üzerinde çalıştığı düşünülüyor. Ardından "Apple Glass" diye bilinen AR özelliklerine sahip akıllı gözlükler gelebilir.

 

Independent Türkçe, Mac Observer, Apple Insider

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU