WSJ: Almanya, Estonya'nın Ukrayna'ya silah göndermesini engelledi

Almanya'nın aksine ABD, Ukrayna'ya mühimmat gönderilmesine yeşil ışık yakmıştı

Ukraynalı askerler 2017'de Kiev'de yapılan tatbikatta obüs kullanmıştı (Reuters)

Estonya'nın Alman yapımı silahlarını Ukrayna'ya göndermesine Almanya'nın izin vermediği bildirildi. Estonya, Letonya ve Litvanya olası bir Rus saldırısına karşı Kiev'e destek sözü vermişti. 

ABD'nin etkili yayın kuruluşlarından The Wall Street Journal (WSJ) cuma Estonya'nın Ukrayna'ya Alman menşeli askeri destek sağlamasını Almanya'nın engellediğini aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu haber ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Estonya'ya ABD yapımı silahları Ukrayna'ya göndermesine yeşil ışık yakmasının ardından geldi. 

WSJ'ye göre ABD'nin aksine Berlin silahların Kiev'e gönderilmesine karşı çıktı. 

Gelişmeler Moskova'nın Ukrayna sınırına 100 bin asker ve pek çok mühimmat konuşlandırmasından sonra yaşandı. Avrupa ve ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden endişe duyuyor. 

Moskova her ne kadar saldırı planladığı yönündeki iddiaları yalanlasa da taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri harekata geçebileceğini söyledi. Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olmasına yönelik planların rafa kalkmasını istiyor.

Britanya ve Polonya da dahil NATO müttefikleri doğrudan Ukrayna'ya silah ihraç etmeyi kabul etse de Alman hükümeti şu ana kadar böylesi bir adım atmayı reddetti. 

"Almanya'nın çok fazla tereddütü var"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz cuma düzenlenen basın toplantısında, "Almanya son yıllarda ölümcül silah ihracatını desteklemedi" dedi. Almanya, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin artmasını istemiyor. 

Alman hükümeti sözcüsü şu ifadeleri kullandı:

İster doğrudan Almanya'dan isterse de üçüncü bir ülkeden gitsin silah ihracına yönlendiren ilke aynıdır ve bu aşamada herhangi bir izin verilmemiştir. Sürecin sonucunu şu anda tahmin etmek mümkün değil.

WSJ'ye konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, "Almanya'nın bize teslimat yapmakta çok fazla tereddütü var" dedi. 

Estonya Savunma Bakanı Danışmanı Kristo Enn Vaga ise şunları dile getirdi:

Umarız Almanya'dan onay alırız. Estonya, Ukrayna'ya elinden geldiğince her şekilde pratik olarak yardım etmek istediğini gösterdi.

Öte yandan üç Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya yaptıkları açıklamada ABD yapımı Javelin ve Stinger füzelerini göndereceklerini belirtti. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Rusya'nın Ukrayna ve çevresindeki askeri baskıyı artırması göz önünde tutulursa Baltık Devletleri, Ukrayna'nın ihtiyaçlarına cevap vermeye ve savunmaya ilişkin ek yardımlar sağlamaya karar verdi. Bu yardım olası bir Rus saldırısı durumunda Ukrayna'nın topraklarını ve nüfusunu savunma kapasitesini daha da artıracaktır.

Litvanya Savunma Bakanlığı silahların "en yakın gelecekte" teslim edileceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal, Deutsche Welle

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU