Demokratlar, ünlüler ve aktivistler göçmen baba kızın yürek burkan fotoğrafına tepkili: Sorumlusu Trump

2020 başkan aday adayları arasında yer alan Kamala Harris “Yaşananlar insanlık dışı. Çocuklar ölüyor. Bu, vicdanımızdaki bir lekedir” dedi

Ekim 2018’de Meksika üzerinden ABD’ye ulaşmaya çalışan Orta Amerikalı göçmenler / Fotoğraf: AP

ABD’de Demokrat Parti’nin 2020 başkan adayları, aktivistler ve ünlülerin yanı sıra Meksikalı siyasetçiler, nehirde boğulan El Salvadorlu baba ile 23 aylık kızının büyük yankı uyandıran görüntüsü karşısında dehşete kapıldıklarını söyledi.

Oscar Alberto Martinez Ramirez ve kızı Valeria’nın cesedi, ABD-Meksika sınırından geçen Rio Grande nehrinde bulunmuştu. 

Küçük çocuğun cansız bedeni babasının tişörtünün içine sıkışmış ve bir kolu babasının boynundan dolanmış haldeydi. Bu görüntü, Valeria’nın son anlarında babasına sıkıca tutunduğunu gösteriyordu. 

Gazeteci Julie Le Duc’un çektiği ve Meksikalı La Jornada gazetesinde yayımlanan fotoğraf, ABD-Meksika sınırındaki insani krizden Donald Trump yönetimini sorumlu tutan bazı siyasetçiler tarafından öfkeyle karşılandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son olayla birlikte yaşanan trajediyle Beyaz Saray’ın göçmen karşıtı siyaseti arasında açıkça bağlantı olduğu eleştirileri gündeme geldi. 

2020 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayları arasında yer alan Beto O’Rourke “Bu ölümlerden Trump sorumlu” dedi. 

Trump yönetiminin mültecilerin sınırlarda sığınma başvurusu için bulunmalarını engelleyerek yasaları çiğnediğini belirten O’Rourke, “Bu durum, sınırlar arasında kalan aileler için daha büyük bir ızdırap ya da ölüme yol açıyor. İnsanlığımıza zarar veriyor, güvenliğimize de bir faydası yok” dedi.

Demokrat Parti’nin bir diğer adayı Kaliforniya Senatörü Kamala Harris de yaptığı Twitter paylaşımda “Bu aileler genellikle aşırı şiddetten kaçan kişiler. Gidecekleri yere vardıklarında başlarına ne gelecek? Trump, ‘Geldiğiniz yere geri gidin’ diyor. Bu, insanlık dışı” ifadelerini kullandı.

Harris mesajında ayrıca “Çocuklar ölüyor. Bu, vicdanımızın üzerindeki bir lekedir” diye ekledi.

Adaylardan New Jersey Senatörü Cory Booker da “Meseleyi görmezden gelemeyiz. Bunlar, Donald Trump’ın insanlık dışı ve ahlaka aykırı göçmenlik politikasının sonuçları. Bunu bizim adımıza yapıyorlar. Aileniz için daha iyi bir hayat peşinde koşmak suç değildir” dedi.

 

 

Olaya tepki gösteren Demokratlar arasında Michiganlı Kongre üyesi Rashida Tlaib de yer aldı. Tlaib, Trump’ı kastederek “Bu canavar ve onun kalpsiz yönetimi hesap vermek zorunda” sözlerini sarf etti.

Beyaz Saray ise Rio Grande’de meydana gelen trajedi karşısında henüz bir açıklama yapmadı.

Öte yandan sınırdan geçen kişilerin sayısını azaltması yönünde son aylarda ABD’den baskı gören Meksika’nın Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, hadisenin “çok acı verici” olduğunu dile getirdi. 

Obrador, “Amerika Birleşik Devletleri’nden daha fazla itiraz gelirken, insanlar çölde ya da (nehri) geçmeye çalışırken hayatlarını kaybederken yaşananları her zaman kınadık” diye konuştu.

 

 

Diğer taraftan birçok sosyal medya kullanıcısı, çarpıcı görüntüleri “görmezden gelmedi”. 

Oyuncu Alyssa Milano, “Onlar da buraya yasa dışı yollardan gelmemeliydi diyenlere soruyorum: İnsanların keyfi sınırları geçtiklerinde ölmelerini umursamayan sizler için keyfi bir sınır fikri neden bu kadar önemli?” dedi.

Televizyon dizisi The West Wing’deki rolüyle tanınan aktör Bradley Whitford de Ramirez ve kızı Valeria’nın fotoğraflarını Twitter hesabından paylaştı. Whitford mesajında, ABD’ye gelen göçmenlerin hoş karşılanmasının sembolü görülen Özgürlük Anıtı'nın altındaki bir plakta kazılı duran “New Colossus” (Yeni Görkem) şiirinden de alıntı yaptı. 

Birçok Orta Amerikalının bölgedeki şiddet ve yoksulluk nedeniyle ülkelerini terk etmesi, ABD Başkanı Trump’ın sınırda olağanüstü hal ilan etmesini beraberinde getirmişti. 

Ramirez ve ailesi gibi birçok kişi ABD’de sığınma hakkı kazanmayı umuyor.

Göçmenler başvuru için sınırda bulunma ve sığınma talep etme hakkına sahip olsa da Trump yönetiminin “ölçüm” politikası, başvuru sayısında keskin bir düşüşe yol açıyor. Bununla birlikte sığınma başvuruları aylarca sürebiliyor. 

Meksikalı bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Ramirez ve ailesi pazar günü Meksika’nın Matamoros kentindeki ABD konsolosluğuna gitmişti. Konsolosluk içinde neler yaşandığı bilinmezliğini korurken, aile aynı gün ilerleyen saatlerde Rio Grande nehrinden sınırın diğer tarafına geçmeye çalışmıştı. 

Ajanslardan yararlanılmıştır

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU