Joe Rogan, "kitle oluşumu psikozu" ve bilimsel olmayan şeylere neden inanılır?

Bilim insanları "kitle oluşumu psikozu"nun gerçek bir şey olmadığını söylüyor. Ama öyle değilse, o zaman insanların Dr. Robert Malone'a ve "The Joe Rogan Experience"ta duyduklarına neden inandığını nasıl açıklayacağız?

(YouTube/PowerfulJRE)

Komedyen ve siyaset yorumcusu Joe Rogan'ın podcast'inin hayranları bir bölümün viral hale gelmesinden sonra insanların "kitle oluşumu psikozu" nedeniyle aşılandığını ve ardından bölümün yasaklandığını iddia ediyor. İddiaya göre akılsız koyunlar hipnotize edilip aşıların işe yaradığına inandırılmıştı.

31 Aralık'ta Rogan'ın bölüm başına 11 milyon kişiye ulaşan Spotify podcast'i "The Joe Rogan Experience"ta Dr. Robert Malone'la yapılan bir röportaj vardı. Şu anda aşıya şüpheyle yaklaşan eski bir aşı araştırmacısı olan Malone, insanların "kitle oluşumu psikozu" nedeniyle aşı olmak istediğini iddia etmişti.

Malone ayrıca "kitle oluşumu psikozu"nun Hitler'in yükselişini açıkladığını savunmuştu. "Birbirinden kopuk hale gelmiş ve endişenin serbestçe aktığı bir toplumda" diyen Malone, "halkın dikkati bir lider veya bir dizi olay tarafından küçük bir noktaya odaklanır, tıpkı hipnoz gibi; kelimenin tam anlamıyla hipnotize olurlar ve her yöne götürülebilirler" ifadelerini kullanmıştı.

"Kitle oluşumu psikozu" argümanı, tıpkı aşı karşıtı argüman gibi, tamamen saçmalıktır. Psikiyatristler veya araştırmacılar tarafından kullanılan bir terim değildir. Hitler'in bir tür kitle hipnozuna başvurduğu fikri tarihçiler tarafından tamamen reddedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elbette, aşıların gerçekten işe yaradığına ve insanların bir dizi başka hastalıktan olduğu kadar Kovid'den korunmak için aşılara ihtiyaç duyduğuna dair kapsamlı kanıtlar da var. Fakat "kitle oluşumu psikozu" argümanının popülerliği, kişileri yanlış ve zararlı inançlara yönlendirmenin daha sıradan, daha az hipnotik yollarını gösteriyor. Ve bu noktada (tartışmalı bir şekilde Joe Rogan'ın podcast'ini de içeren) sağcı medyanın ne kadar tehlikeli bir hale geldiğinin altını çiziyor.

Eğer "kitle oluşumu psikozu" diye bir şey yoksa, bu kadar çok kişinin "kitle oluşumu psikozu"nun varlığını benimserken duyduğu coşkuyu nasıl açıklarsınız? Eğer gericiler, Joe Rogan hayranları ve gerici Joe Rogan hayranları kitle oluşumu psikozunun kurbanları değillerse, hakikaten de neden kitle oluşumu psikozuna inanıyorlar?

Cevap hayli basit. Kişileri doğru olmayan şeylere inandırmak için sihirli güçlere ihtiyacınız yok. Yalnızca onlara yalan söyleyecek güvenilir bir kaynağa ihtiyacınız var. Bu, özellikle de söz konusu güvenilir kaynak hayran tabanı veya siyasi parti gibi güçlü bir grup kimliğini onaylıyorsa veya destekliyorsa geçerlidir.

Herkes, siyasetin her cephesi güdülenmiş akıl yürütmede bulunur. Bu, kendi taraflarını iyi gösteren bilgileri kabul etme ve kendi taraflarını kötü gösteren bilgileri reddetme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Tersine, düşmanlarının aptal, sahtekar veya kötü oyuncular olduğunu öne süren bilgileri kabul etmeye isteklidirler.

Araştırmacılara göre muhafazakarların güdülenmiş akıl yürütmeye diğerlerinden daha fazla başvurma olasılığı daha yüksek değil. Örneğin, sosyal medyada Biden'ı yeterli miktarda test sağlamakta tamamen başarısız olmakla eleştirirseniz Demokratlar onu savunmak için hızla ortaya çıkacaktır. Fakat muhafazakar medyanın yanlış bilgi yayma olasılığı daha yüksektir. Bu özellikle Kovid'de geçerli. Fox News gibi sağcı yayınlar Kovid hakkındaki komplo teorilerini utanmadan ileri sürdüler, o denli ki yayın kuruluşuna güvenenler korkunç bir şekilde yanlış bilgilendirildi.

Kaiser Aile Vakfı'nın Ekim'de yaptığı bir ankete göre Fox News'e güvenenlerin yüzde 50'si hükümetin Kovid ölümlerini abarttığını düşünürken bu oran genel nüfusta yüzde 38. Ayrıca Fox News hayranlarının kurt düşürücü ivermectin'i kendi kendilerine uygulamanın etkili bir Kovid tedavisi olduğuna inanma olasılıkları da daha yüksekti. (Değil ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.)

"The Joe Rogan Experience" tam olarak sağcı medyanın bir parçası değil. Rogan'ın markası şekilsiz ve müesses nizam karşıtıdır; ne de olsa 2020 Demokrat Parti ön seçimleri sırasında Bernie Sanders'a desteğini açıklamış sayılır. Ama aynı zamanda solun ifade özgürlüğünü susturduğunu ve sosyal adalet hareketlerine düşman olduğunu iddia eden ve Jordan Peterson, Dave Rubin ve Ben Shapiro gibi kanaat önderleriyle ilişkilendirilen "Intellectual Dark Web"le de bağlantılı. Ve Alpha Brain (nörotransmiterlerinizi arttırdığı söyleniyor), kersetin ve glukozamin gibi işlevi şüpheli sağlık takviyelerini onaylıyor ve kullanıyor.

Rogan'ın izleyicileri, müesses nizamın medyasına güvenmeyen, sola güvenmeyen ve alternatif, bilimsel olarak kanıtlanmamış sağlık tavsiyeleri arayan kişilerden oluşan bir karışım. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu, gericiler tarafından yoğun bir şekilde politize edilmiş bir halk sağlığı krizi hakkında dezenformasyon yaratmak için biçilmiş kaftan.

Rogan'ın kendisi ivermectin kullanmıştı. Ve aşı karşıtı olmadığını söylerken gençlerin aşılara "ihtiyacı olmadığını" da iddia etmişti. (Gençler mutlaka aşı olmalıdır.) "kitle oluşumu psikozu" hakkındaki yayını, büyük bir platforma sahip, konuklarını dikkatle araştırmayan, konuklarını araştırmayı veya dinleyicilerine doğru sağlık bilgileri vermeyi istemeyen bir kanaat önderinin dinleyicilerini nasıl yanlış yönlendirebileceğine yalnızca yeni bir örnektir.

Rogan "Çoğu zaman içiyoruz ya da kafamız iyi oluyor ve zırvalıyorum" diyerek aşı hakkında verdiği bazı yanlış bilgiler için özür diledi. Bu tip müesses nizam karşıtı özgünlük, hayranlarının sevdiği şey. Fakat bu, Amerika Birleşik Devletleri'nde 836 bin kişinin hayatını kaybettiği bir halk sağlığı krizi hakkında onlara yalan söylediği gerçeğini değiştirmiyor. İzleyicileri ona inanıyor ve o, bu inancı onları ve ailelerini riske atmak için kullanıyor. Sorun "kitle oluşumu psikozu" değil. Sorun, Joe Rogan gibi kişilerin sorumsuzluğu ve yanlış mercilere bağlanmış bolca güven.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU